Care sunt acele vinuri pe care nu ar trebui să le ratezi? De ce au un farmec aparte și de ce trebuie să le iei în considerare? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

Pentru orice cunoscător al vinului este clar că experiențele în lumea acestei băuturi nu se termină niciodată. O călătorie în lumea complexă a aromelor și tehnicilor de preparare a vinurilor, poate aduce pe masă gusturi și forme cât mai diverse, pe care este păcat să nu le încercați. Am ales astăzi 3 tipuri de vin care nu trebuie ratate odată ce începeți să experimentați. 

Pinot noir 

Vinurile Pinot Noir au un corp ușor spre mediu și pot îmbătrâni bine. Pot varia că aromă, de la ușoare și fructate la complexe. În ciuda faptului că este dificil de cultivat, Pinot Noir este încă produs în întreaga lume. În funcție de proveniența vinului, Pinot Noir este adesea caracterizat ca având mirosuri de fructe de pădure roșii, precum cireșe sau zmeură, dar și condimente precum cuișoare sau ciuperci. Este un vin ușor spre mediu, cu un conținut scăzut de tanin și o aciditate medie.

 Pinot Noir, spre deosebire de alți struguri, favorizat în climele mai blânde, în special regiunile cu multă apă, care sunt tipice atât pentru Pinot Noir, cât și pentru Chardonnay. Este considerat unul dintre cele mai populare soiuri de struguri folosite pentru a face vinuri cu un singur soi de struguri. 

De asemenea, Pinot Noir este considerat cel mai sănătos tip de vin. Mucoasa arterelor de sânge ale inimii poate beneficia de antioxidanți numiți polifenoli, gășiți în vinul roșu. O componentă a vinului roșu care a atras atenția pentru avantajele sale pentru sănătate este un polifenol cunoscut sub numele de resveratrol. Resveratrolul poate reduce lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) colesterolul (colesterolul „rău”), poate proteja vasele de sânge și poate preveni formarea cheagurilor de sânge. Deoarece vă protejează celulele de deteriorarea celulară, antioxidanții sunt cruciali pentru menținerea sănătății excelente. Polifenolii, care sunt substanțe care se găsesc în plante, sunt antioxidanții din vin. Unele dintre acestea sunt denumite și flavonoide. Resveratrolul este un flavonoid care interesează oamenii de știință, dar vinul roșu include și alti antioxidanți.

Dei Siori Rosso Veronese este un vin prietenos, se potrivește perfect alături de friptură, are o puternică aromă de prune uscate, cu o notă de mineralitate. 

Lambrusco 

Lambrusco este un vin roșu spumant obținut din vița de vie italiană Lambrusco, și se servește întotdeauna rece. Este cel mai exportat vin din Italia, un spumant plăcut. Potrivit unor istorici, primii struguri din Italia care au fost transformați în vin au fost strugurii lambrusco. Aparține familiei de struguri și este cultivat în regiunea Emilia-Romagna. Băutura a devenit foarte populară în întreaga țară până la sfârșitul anilor 1960. Este frizzante, dar nu exagerat și nu vă va irita gâtul. 

Conform procesului Charmat/Martinotti, o a doua fermentație are loc în rezervoare închise pentru a produce bule în Lambrusco. Cu toate acestea, anumite recolte sunt produse prin tehnica convențională (a doua fermentație în sticlă) (îmbutelierea înainte de sfârșitul fermentației). Unicitatea acestui vin derivă din decizia producătorilor de vin de a-l îmbutelia înainte ca tot zahărul să fie transformat în alcool. Zaharurile rămase în sticlă declanșează o a doua fermentație care are că rezultat bulele minuscule. Rezultatul este un vin care este natural dulce și ușor sidefat.

Prosecco 

Locul de unde provine Prosecco este o zonă mică din Veneto numită Conegliano Valdobbiadene, din nord-estul Italiei. Prosecco este acum disponibil pe scară largă în magazine într-o varietate de ambalaje, de la sticle gata de petrecere până la parteneri de mese rafinate. Metodele de producție sunt din ce în ce mai bune, iar oamenii sunt mai dispuși să încerce lucruri noi. Rezultatul final: bule mai bune și niveluri mai scăzute de zahăr, prezentând terroir-ul, calitatea și caracterul. Pentru pasionatul curios de vin, lumea prosecco-ului oferă multe de descoperit. 

Prosecco este incredibil de simplu de consumat datorită aromei sale ușoare, fructate. Prosecco este un vin crocant, cu corp ușor, plin de viață, proaspăt și extrem de parfumat. Are un nivel de aciditate mediu spre ridicat, precum și bule mari, spumoase. Măr, caprifoi, piersici, pepene galben și pere sunt adesea cele mai proeminente arome. Alunele și fructele tropicale sunt exemple de arome secundare. 

Prosecco Extra Dry este ideal pentru preparatele din pește și va înveseli orice masă festivă cu aroma florala și ușoară. 

Sperăm că aceste 3 vinuri de neratat vă vor oferi o experiență unică în lumea fascinanta a vinului. Diferite și complexe, vinurile prezentate sunt de neratat, îmbunătățind mesele festive și adăugând un plus de savoare preparatelor dumneavoastră.