Gătitul poate fi o experiență distractivă și plină de satisfacții, dar este, de asemenea, important să fii eficient în bucătărie. Gătitul nu trebuie să fie un proces lung și anevoios. Există o mulțime de modalități eficiente de a face treaba rapid, astfel încât să poți petrece mai mult timp bucurându-te de mâncare și de timpul liber.

Iată 5 sfaturi de amenajări interioare și de organizare, care te vor ajuta să gătești mai rapid și mai ușor:

1. Distanța dintre punctele de interes

Atunci când gătești, vei reveni frecvent la câteva puncte din bucătărie, cum ar fi chiuveta, blatul, frigiderul sau aragazul. Cu toate că e un mare avantaj să ai o  bucătărie spațioasă, orice amenajare de bucătărie trebuie să țină cont de distanța dintre aceste elemente. Cu cât spațiul dintre ele este mai mare, cu atât vei pierde timp, iar gătirea alimentelor va dura mai mult. Pe de altă parte, nu e recomandat nici să le îngrămădești, pentru ca astfel vei simți că nu vei avea suficient spațiu să te desfășori – cu atât mai mult cu cât nu gătești singur. 

2. Buna organizare a dulapurilor

Atunci când ai toate vasele și ustensilele bine organizate, procesul de gătit va fi automat mai eficient. Spre exemplu, dacă păstrezi toate tigăile puse unele peste altele, nu îți va fi ușor să le iei pe cele de mai jos, având în vedere greutatea lor. Ca să eviți aglomerarea dulapurilor cu mult spațiu vertical, există mai multe soluții. Una dintre ele este utilizarea unor rafturi extensibile, care practic împart în două spațiul vertical din orice dulap, făcând mai ușor accesul la toate vasele. O altă idee este utilizarea unui suport pentru tigăi, astfel încât ele să fie așezate individual. Vei putea scoate apoi o tigaie ca dintr-un raft pentru cărți, fără a le deranja pe celelalte. 

3. Blatul de bucătărie cât mai liber

Un blat de bucătărie spațios te va ajuta mereu să gătești mai rapid, însă oricât de mare ar fi blatul, acesta poate deveni insuficient dacă ai tendința să tot adaugi lucruri pe el. În primul rând, evită un număr mare de electrocasnice pe blat. Dacă nu folosești frecvent un aparat, de cel puțin odată pe săptămână, acesta ar trebui pus deoparte și scos atunci când este necesar. În al doilea rând, decorațiunile, containerele cu alimente și alte lucruri caracteristice bucătăriei ar trebui depozitate pe rafturi sau în zone în care nu îți răpesc din spațiu.

4. Crearea de zone diferite

Un principiu de design interior este crearea de spații pentru diferite activități. În cazul bucătăriei, există deja tendința de a separa zona pentru gătit de cea pentru luat masa. Totuși, e bine să ai o separație suplimentară: cea dintre lucrurile utilizate frecvent și cele mai puțin necesare. E bine să folosești o cămară sau un dulap pentru a depozita obiectele de bucătărie rar folosite. Pentru a avea lucrurile pe care le folosești des la îndemână, există mai multe soluții, cum ar fi: o bandă magnetică pentru cuțite, rafturi deschise deasupra blatului sau suporturi pentru ustensile. 

5. Chiuveta dublă

O bucătărie cu chiuvetă dublă te poate ajuta să gătești mai repede din mai multe motive. În primul rând, să ai două chiuvete îți permite să păstrezi vasele murdare într-una, în timp ce o folosești pe cealaltă pentru prepararea mâncării. În acest fel, nu ești obligat să pierzi timp spălând vasele pe parcurs, lăsând această activitate pentru final. În al doilea rând, o bucătărie cu două chiuvete are, de obicei, mai mult spațiu pe tejghea, ceea ce îți oferă mai mult loc pentru a pregăti ingredientele și felurile de mâncare.