În articolul de mai jos, Lect. Univ. Dr. Alice Piperea ne informează în legătură cu alimentele și principiile active alimentare implicate în buna funcționare a creierului (http://alicepiperea.ro/alimente-creier-1/).

“Știai că alimentele și suplimentele alimentare potrivite te pot ajuta să îți folosești mult mai eficient creierul și să îți îmbunătățești memoria? 🙂

Înainte să îți spun despre ce este vorba, ține minte că este indicat să mănânci preponderent alimente cât mai aproapre de starea lor naturală, nerafinate și neprocesate și să consumi cel puțin 2L de lichide pe zi.

Alimentele procesate sunt sărăcite în micronutrienții (vitaminele și mineralele) atât de necesari organismului în procesarea macronutrienților. Acestea sunt prea concentrate în glucide și lipide (deci cu densitate calorică crescută), unele dintre ele cu adaos de substanțe chimice de sinteză (cu rol de aditivi alimentari) sau chiar modificate genetic. Nu numai că au o valoare nutritivă mult mai scăzută decât alimentele neprocesate, dar pot fi chiar dăunătoare pentru sănătatea ta.

Creierul este constituit din apă în proporție de 85% din masa sa. Consumul de apă poate crește starea de alertă, așa că data viitoare când te simți moleșit după-amiaza, în loc să bei cafea sau băuturi carbogazoase, încearcă mai întâi să bei un pahar de apă plată. Aceasta îți va aduce în organism necesarul de minerale și volumul necesar de lichide care îți va normaliza tensiunea arterială.

 Fructele bogate în antociani

Sunt reprezentate de fructe colorate în culori intense precum roșu, negru și violet, precum: afinele, coacăzele, zmeura, murele, struguri, căpșunile, Goji.

Antocianii din aceste fructe au acțiune antioxidantă.

Principiile active din fructele de pădure ajută la îmbunătățirea memoriei prin conținutul acestora în antioxidanți care protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi. Întârzie procesul de îmbătrânire a celulelor creierului.

Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă specia sud-americană de care probabil că ai auzit: Acai Berry, cu un conținut mare de antioxidanți, acizi grași omega-3 și proteine.

Ca regulă generală, atunci când îți alegi fructul, ghidează-te după colorația cât mai vie a acestuia!

Fructele și legumele bogate în beta-catoten și vitamina C

Sunt reprezentate de fructele și legumele colorate în roșu, galben, portocaliu și verde precum: morcovii, roșiile, broccoli, ardeii roșii, galbeni și verzi,  fructele de mango, portocalele.

Fructele colorate în galben și portocaliu sunt bogate în beta-caroten, un antioxidant foarte eficient care este convertit în organism în vitamina A, un antioxidant solubil în grăsimi.

Vitamina A este implicată în metabolismul grăsimilor și zaharurilor din corpul nostru.

Vitamina A este implicată, deasemenea, în procesele de creștere și regenerare a țesuturilor. Are rol esențial în procesul vederii și păstrarea integrității pielii și mucoaselor.

Vitamina A este implicată și în buna funcționare a procesului de reproducere, în formarea spermei și menținerea integrității mucoasei vaginale. Dar și în buna funcționare a sistemului imunitar.

Citricele sunt bogate în vitamina C, un antioxidant solubil în apă. Ambele vitamine pot ajuta la îmbunătățirea memoriei.

Vitamina C are multiple roluri în organismal uman, printre care cele mai relevante sunt reprezentate de: funcționarea glandelor endocrine, metabolismul hormonilor, sinteza colagenului cu menținerea integrității pielii, formarea celulelor roșii ale sângelui, metabolizarea fierului, creșterea imunității cu mărirea rezitenței la infecții.

În plus, conținutul în zaharuri naturale al acestor fructe și legume constituie hrana preferată a creierului, care contribuie la menținerea stării de alertă.”

Alice Piperea - Doctor in Stiinte Farmaceutice - autor
Alice Piperea – Doctor in Stiinte Farmaceutice – autor

Despre Alice poți afla mai multe AICI (http://alicepiperea.ro/despre-mine/).
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook (www.facebook.com/alicepiperea) și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la chimie pentru BAC sau pentru admitere la facultate (http://alicepiperea.ro/lectii-de-chimie/ ).
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la website-ul ei (www.alicepiperea.ro) și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

Referințe științifice

Carey, Amanda N, Stacey M Gomes, and Barbara Shukitt-Hale. „Blueberry supplementation improves memory in middle-aged mice fed a high-fat diet.” Journal of agricultural and food chemistry 62.18 (2014): 3972-3978.

Frazer, Alan, and Julie G Hensler.Serotonin C10H12N2O. PubChem. 2015. 12 Feb. 2016

Krikorian R., „Blueberry Supplementation Improves Memory in Older Adults.” 2010.

Frazer, Alan, and Julie G Hensler. „Serotonin involvement in physiological function and behavior.” (1999).