Avem impresia ca cunosatem cele mai multe fructe si legume, si totusi unele sunt inca destul de necunoscute in Europa, cum ar fi graviola. Intr-adevar, nu este un fruct care se gaseste usor pe tarabele din piata sau in marile lanturi de magazine. Cu toate acestea, compozitia sa il face un fruct foarte interesant si cu beneficii nebanuite pentru organism. 

Ce este graviola?

Graviola este un fruct, care provine dintr-un pom fructifer si apartine familiei Annonaceae. Arborele creste in soluri calcaroase si uscate, chiar pietroase. Apreciaza climatul cald si zonele ferite de vant. Se planteaza primavara si infloreste vara, atingand o inaltime maxima de zece metri. Fructul poate avea pana la 25 de centimetri lungime si poate ajunge pana la trei kilograme. Graviola este originara din Indiile de Vest si America tropicala.

Graviola are un aspect exterior verde inchis si o scoarta plina cu spini mici. Aspectul sau este caracteristic fructelor care cresc la tropice. In interior, miezul sau este pulpos si de culoare alba. Are seminte negre care nu sunt cometsibile. In unele regiuni, poate purta si alte denumiri, cum ar fi sapodilla, sapadille, fruct de guanabana, sirsak… Pulpa fructului este comestibila, iar gustul sau este atat acru, cat si fructat. Este adesea folosit pentru a face sucuri si inghetata. Concret, se considera ca gustul sau este asemanator cu cel de mango sau litchi datorita aromelor florale, exotice, proaspete si persistente. In ceea ce priveste textura sa, este destul de asemanatoare cu cea a rubarbei sau a fructelor de jac.

Beneficiile graviolei

Actiunile graviolei sunt multe, la fel si utilizarile sale medicinale. Nu se consuma doar pentru gustul sau, deoarece are virtuti interesante asupra organismului. In afara de fruct proaspat, se poate consuma sisuc de graviola, disponibil si in tara noastra prin plantum.ro. Graviola ca si fruct, dar si sucul obtinut din aceasta are numeroase beneficii pentru organism.

Sucul de graviola si cancerul

Proprietatile anti-cancerigene ale graviolei sunt legate de prezenta anumitor ingrediente active si nutrienti in compozitia sa. Acestea sunt acetogenine si vitamina C.

Acetogenine

Fructul a facut deja obiectul unor studii pe aceasta tema. In India, Japonia, Statele Unite ale Americii, Europa, Coreea… Oamenii de stiinta din intreaga lume studiaza efectele fructelor de graviola asupra sanatatii si anumitor boli. Acetogeninele sunt responsabile cu aceste efecte benefice. Acestia sunt compusi naturali care se gasesc in fructul de graviola si frunzele sale. Acestea ar putea sa induca apoptoza in celulele afectate de cancer. Asta inseamna ca ar putea declansa moartea auto-programata a celulelor canceroase prin blocarea unei enzime care furnizeaza celulelor energie prin mitocondrii. Astfel, lipsite de sursa lor de energie, celulele canceroase nu se pot dezvolta normal.

Potrivit cercetatorilor, acetogeninele ar fi foarte eficiente asupra celulelor canceroase in cancerul de colon. Ele ar fi, de asemenea, de zece mii de ori mai puternice decat adriamicina, care este un medicament utilizat in chimioterapia cancerului .

Acest studiu pare sa atribuie fructului un efect „miraculos”, dar mai exista inca studii ce trebuie efectuate. Prin urmare, este încă necesara prudenta si sfatul medicului.

Vitamina C

Vitamina C este esentiala pentru organism. Ea joaca, de asemenea, mai multe roluri importante. In plus, trebuie mentionat ca este un antioxidant si ca ajuta la protejarea organismului de degradarea celulelor, care reprezinta adesea cauza dezvoltarii diferitelor tipuri de cancer. Aceste efecte sunt totusi foarte subtile si nu permit acestei vitamine sa lupte impotriva bolii. Gasiti suc de graviola pe Plantum.ro.

Sucul de graviola pentru fitness si sanatate

Dupa cum am mentionat, fructele de graviola contin vitamina C, dar si fructoza. Astfel, ofera un castig de energie atunci cand este consumat, mai ales dimineata. De fapt, vitamina C este cunoscuta ca intareste si pastreaza sistemul imunitar. Tetanus, pneumonie, boli cardiovasculare, degenerescenta maculara, astm, cataracta, cancer si cromoterapie: efectele benefice ale vitaminei C asupra sanatatii sunt foarte numeroase! In plus, vitamina C ajuta si la imbunatatirea absorbtiei fierului de catre organism. Ajuta la prevenirea si tratarea anemiei. In cele din urma, vitaminele B1 si B2 se afla in centrul productiei de energie in organism. Dar, mai general, graviola este un fruct care trebuie consumat pentru a castiga energie si pentru a mentine sanatatea organismului.

Sucul de graviola impotriva colesterolului si diabetului

Fructul socorului stabilizeaza nivelul zaharului din sange, si face astfel posibila prevenirea aparitiei diabetului, dar si faciliteaza tratamentul acestuia. Intr-adevar, un consum zilnic de graviola sau suc de graviola ar reduce nivelul de glucoza din organism pentru a-l readuce la un nivel normal. Frunzele fructului, consumate sub forma de infuzie, favorizeaza si productia de insulina in organism. Dar pentru asta, este necesar sa pastrati un consum moderat.

In plus, trebuie remarcat, de asemenea, ca frunzele fructelor ofera proprietati hipocolesterolemice, ceea ce le permite sa aiba un bun aport  la reducerea colesterolului rau din organism. Atunci cand combinam consumul de graviola cu o alimentatie sanatoasa si o activitate fizica regulata, putem lupta impotriva colesterolului, mai ales datorita prezentei vitaminei C in compozitia sa.

Sucul de graviola si fructul in problemele digestive

Graviola contine multa apa si fibre alimentare, care sunt foarte benefice pentru tranzitul intestinal. Ajuta astfel organismul sa digere mai bine alimentele. Este un real ajutor pentru persoanele care au de-a face cu o digestie dificila si pentru cei care consuma mese prea grele. Graviola ajuta la prevenirea si combaterea cazurilor de iritatie gastrica. Dar asta nu este tot. Apa si fibrele graviolei actioneaza ca un laxativ natural, foarte util impotriva constipatiei. Inainte de a va gandi la medicamente, apelati la suc de graviola! In cele din urma, este foarte eficient si impotriva diareei si a balonarii. Ajuta organismul sa lupte impotriva parazitilor intestinali care provoaca aceste tulburari in sistemul digestiv.

Un puternic diuretic natural si antiinflamator

Sucul de graviola face posibila hidratarea organismului si astfel, sprijinirea rinichilor in drenaj. Dar elimina si toxinele si radicalii liberi prezenti in organism. Intr-adevar, vitamina C este cea mai antioxidanta vitamina existenta. Antioxidantii, dupa cum stim, au misiunea de a proteja celulele organismului de agresiunile interne. De asemenea, trebuie remarcat faptul ca graviola contine proprietati antiinflamatoare puternice si foarte eficiente impotriva durerilor asociate cu reumatism si artrita.

Pentru a achizitiona suc de graviola 100% pur, puteti accesa acum site-ul magazinului plantum.ro. Beneficiile sunt multiple. Efectul consumului de suc se va vedea in timp si va trebui sa urmati si tratamentul dat de medicul curant.