observatorculinar.ro

Persoanele care au mâncat cinci zile la rând supă la conservă prezentau în urină un nivel al elementului chimic bisfenol A cu peste 1.200% mai mare decât la cei care consumaseră supă proaspăt gătită, arată un studiu american preluat de AFP.

Jenny Carwile, unul din autorii studiului, spune că este cunoscut că cine consumă băuturi care au stat multă vreme în recipiente de plastic tare prezintă un nivel crescut de bisfenol A în corp. În schimb, cercetarea dorește să demonstreze că și hrana din conservă poate fi un motiv de îngrijorare mare, îndeosebi din cauza folosirii sale îndelungate subliniază autoarea.

Bisfenolul A, element chimic foarte răspândit în cutii de conserve şi doze şi folosit la unele amalgamuri dentare, este suspectat, alături de alte substanţe de tip „perturbator endocrin”, că provoacă creşterea numărului de cancere numite hormono-dependente (de sân şi de prostată).

Studiul cercetătorilor de la Harvard s-a realizat pe 75 de persoane, care au consumat cinci zile la rând fie supă din conservă, fie supă proaspăt gătită, fără să-şi schimbe obiceiurile alimentare. Analiza urinei celor 75 a arătat după cinci zile un nivel de bisfenol A cu 1.221% mai mare la consumatorii de supă la conservă. Deoarece bisfenolul A se elimină prin urină, orice creştere a lui este considerată temporară. Cercetătorii n-au determinat ce cantitate de bisfenol A rămâne mai mult timp în corp după consumarea conservelor.

În Franţa, Adunarea Naţională a votat pe 12 octombrie interzicerea bisfenolului A din toate recipientele care conţin alimente din 2014 (din 2013 din cele pentru produse destinate copiilor sub trei ani).

Sursa: Doctori Online