Bucuria gătitului acasă și de ce ne face bine această activitate aparent banală

Bucuria gătitului acasă și de ce ne face bine această activitate aparent banală

În diverse situații, forțați de împrejurări sau ca experiment personal, unii dintre noi am ales să gătim în bucătăria proprie, iar acest lucru s-a dovedit a fi chiar de bun augur. Dincolo de practica avută în bucătărie, am găsit sau redescoperit în acest exercițiu nu doar un pretext de relaxare, ci și o metodă de gestiona mai ușor contextul deosebit în care ne-am aflat. Indiferent de cât de forțat poate părea, atunci când gătești acest lucru aduce după sine un remediu împotriva stresului, dar și o ocazie unică de a petrece cu familia sau de a reflecta mai ușor asupra unor probleme, căci aduce la pachet liniștea.

Gătit acasă: de ce să optezi pentru home cooking

Industria alimentară este printre cele mai ofertante în ceea ce privește varietatea. Cu siguranță că nu toți avem abilități de chef, dar ne descurcăm atunci când este vorba despre pregătit o masă gustoasă, nu? Cert este că abilitatea se dobândește în timp, cu răbdare și cu cât se experimentează mai mult, mai des, cu curiozitate.

În primul rând, astfel facem economii substanțiale în ceea ce privește banii alocați prânzului sau cinelor luate în orașe, iar mai apoi avem control mai bun asupra preparatelor servite. Plus că devenim mai concentrați asupra aspectului sănătății, iar produsele de tip fast-food încep să fie tot mai puțin interesante.

Totodată alimentația devine mai nutritivă, iar obiceiurile de consum mai intuitive.

Mâncarea gătită începe cu un mic dejun consistent

Dacă tot ceea ce știi să faci constă într-o omletă generoasă, clătite americane pufoase sau croissante cu șuncă, adică preparate de mic dejun, asta ar fi suficient să te motiveze să încerci și rețete mai complicate. Sigur, pe parcurs poți dezvolta noi abilități de gătit.

Conform unui sondaj recent, gătitul intensifică senzația de fericire și aduce după sine mai multă încredere în propria persoana. Poate și pentru că cei care aleg să consume ce pregătesc arată și se simt mai bine, eliminând din meniu mesele cu produse procesate, cu calorii multe sau cu exces de zahăr și sare. Totodată, mai toate studiile au concluzionat că de mâncare gătită acasă atrage după sine efecte pozitive asupra sănătății și frumuseții organismului.

Printre alte beneficii care pot încuraja gătitul – ideea de creativitate și de improvizație, faptul că poți face combinații atipice ce dezvoltă imaginația artistică. La fel de satisfăcător poate fi și când sunt activați și oamenii dragi în procesul de gătit, ocazie cu care se petrece timp valoros și unic împreună. La fel de important este și avantajul că nu se mai sare peste vreo masă.

În plus, dacă nu se mai dau comenzi de mâncare, asta responsabilizează indirect cu cheltuielile inutile.

În pandemie lumea a gătit tot mai mult

În perioadele de izolare, foarte mulți am avut mult timp liber. Iar experimentarea în bucătărie a fost, cu siguranță, o metodă de detașare față de problemele din lockdown. Sigur, opțiunile de comenzi de mâncare cu livrare au rămas valabile, dar nimic nu s-a comparat cu beneficiile gătitului acasă.

Dacă încă nu ai început un astfel de exercițiu, debutează cu lucruri simple – o supă cremă de ciuperci de post, o banana bread extrem de populară în perioadele de izolare sau diverse rețete devenite virale în izolare. Esențial ar trebui să rămână factorul acela wow. În prezent totul se găsește online, așa că informații sunt disponibile la tot pasul, indiferent că optezi pentru operațiuni mai complexe, precum copt sau prăjit.

Studiile confirma că odată adoptat acest stil de viață, va fi mai greu să se renunțe la el.

Așadar, odată ce pandemia ne-a schimbat viețile tuturor, gătitul acasă este noul normal. Un normal care vine cu idei de rețete, cu economisirea de vreme, bani și energie, cu satisfacția de a ieși ceva aparte din propriile noastre mâini ghidate de simțuri – miros, gust, văz.