Depozitarea vinului în sticle de plastic – ce este bine de știut? Accesează acest articol pentru mai multe informații!

Depozitarea vinului în sticle de plastic – ce este bine de știut? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

Plasticul este un element atât de prezent în viața cotidiană încât pare să fi fost aici mereu. În realitate, istoria plasticului este una relativ scurtă, depășind cu puțin 100 de ani. Bachelita de exemplu, primul plastic de sinteză realizat vreodată, a fost inventat în New York în 1907 de către Leo Baekeland, de altfel și inventatorul termenului de „plastice”.

Plasticul este un produs sintetic de natură organică, anorganică sau chiar mixtă și care se poate prelucra ușor în diferite forme deservind o gamă variată de produse de uz larg. Deși există și materiale plastice realizate din materiale regenerabile, majoritatea tipurilor de plastic sunt sintetice, derivate din produse petrochimice și greu de reciclat. Cele mai multe sunt materiale polimerice de natură organică, cu o masă moleculară mare și care, de regulă, conțin aditivi.

Fiind un material atât de uzual, foarte multe persoane obișnuiesc să refolosească sticle din plastic pentru apă, sucuri sau pentru a depozita în ele vin. Deși foarte întâlnită această practică, este ea una corectă? Iată ce trebuie să ai în vedere, dacă alegi să depozitezi vinul în sticle de plastic:

Plasticul afectează gustul vinului

Ca material, plasticul este unul poros și conține de multe ori în consistență lui substanțe chimice. Acestea interferează cu aroma vinului atât de mult încât face ca vinul să aibă un gust mai blând, mai oțetat sau mai tartru decât originalul. Este adevărat că vinul se poate păstra în sticle de plastic timp de până la 6 luni și acest lucru fără a-i afecta aroma, dar asta presupune totuși o păstrare în condiții corespunzătoare (temperatura constantă și scăzută – aproximativ 10 °C, umiditate crescută, fără expunere directă la lumina soarelui, zgomot sau vibrații puternice). Totuși orice perioadă mai lungă de 6 luni va duce la oxidarea vinului depozitat astfel. Acest lucru face ca vinul să-și piardă mult din aromă și calitate și deci nu este recomandat.

Vinul fermentează în sticle de plastic

Deși acest obicei este recomandat pentru vinuri roșii și loturi mai mici, puteți fermenta vinul în recipiente din plastic alimentar și puteți chiar să găsiți de cumpărat fermentatoare de vin confecționate din plastic de specialitate, acestea se comercializează pe scară largă și nu sunt costisitoare.

Atenție totuși la calitatea plasticului pe care alegeți să îl folosiți pentru că unele tipuri de plastic sunt dăunătoare nu doar pentru savoarea vinului, dar și pentru sănătate. Nu cumpărați produse contrafăcute doar pentru că prezintă un preț mai bun și îndreptați-vă atenția către produse ale firmelor de specialitate, produse ce prezintă o etichetă corespunzătoare.

Plasticul refolosit afectează în mod negativ sănătatea

Deși este cunoscut ca un bun izolator, ceea ce înseamnă că poate reține eficient căldura, plasticul aduce și o mulțume de dezavantaje utilizatorilor, mai ales dacă discutăm despre cel folosit pentru depozitarea produselor alimentare sau a lichidelor de consum cum este în cazul de față vinul. Spălarea frecventă a recipientelor din plastic cu apă fierbinte de exemplu, duce la apariția unor crăpaturi aproape invizibile în structura acestora, iar agenții patogeni se formează în mod special în acestea.

Vinul conține alcool, iar acesta reacționează cu foarte multe tipuri de plastic pentru că are în componența sa substanțe chimice cum ar fi etilen glicol sau acid tereftalic. Aceste elemente au tendința să se amestece cu lichidul ce conține alcool într-o măsură considerabilă, mai ales dacă alcoolul este depozitat pentru o perioadă mai lungă de timp. Deși se consideră că este sigur să se păstreze alcoolul în sticle de plastic la temperatura camerei, creșterea temperaturii poate duce la scurgerea substanțelor chimice în băutura depozitată astfel.

Singurul tip de plastic recomandat pentru depozitarea vinului sau a lichidelor ce conțin alcool este materialul plastic numit PET (tereftalat de polietilen, semicristalin). Acesta este compatibil cu alcoolul etilic în concentrație de la 1-100% și în acest caz etanolul nu îl va dizolva. Alte tipuri de plastic pot conține chiar și bisfenol A (BPA), o substanță chimică corelată de ultimele cercetări în domeniu cu aparația cancerului sau a infertilității la femei. Iată de ce este foarte important să ştii ce tip de plastic să alegi dacă totuși vrei să depozitezi vinul în recipiente din acest material.

Dacă nu plastic, atunci ce?

Sticla este un material mai inert decât plasticul, așa că este mai puțin probabil să afecteze aroma băuturii tale. De asemenea sticlă are o conductivitate termică de 0,8 W/(m⋅K), care este de 10 ori mai mare decât cea a plasticului și deci dacă îți place vinul răcit, sticla ar fi cel mai indicat material.

Recipientele de aluminiu sunt căptușite cu un polimer special care poate afecta negativ aroma, iar sticlele de plastic pot transfera acetaldehidă care face același lucru, în timp afectează gustul unei băuturi. Iată de ce, sticla câștigă în numeroase aspecte în comparație cu alte materiale disponibile omului. Ea protejează mai bine calitatea și gustul specific al vinurilor, adaugând la estetica și experiența generală de băut. Un material mult mai durabil, mult mai ușor de igienizat și care este prin urmare o alegere mai inspirată. Când ne gândim la vin, ne gândim la sticlă în general și folosirea acestui material pe scară largă nu este o întâmplare.

Așadar folosiți sticle de sticlă de bună calitate pentru a depozita vinul și vă sugerăm atenție sporită în cazul în care alegeți sticle de plastic. Utilizați un dop natural la îmbuteliere pentru că și dopurile sintetice pot cauza probleme și pot altera savoarea. Pentru depozitare, folosiți o zonă întunecată, ferită de razele UV, cu umiditate crescută și cu vibrații reduse.

Pentru mai multe sfaturi utile – vinoitalia.ro este alături de tine!