Alegerea chiuvetei potrivite te poate pune in dificultate, insa este important sa cunosti anumite detalii care te pot conduce catre cea mai buna alegere pentru nevoile tale. Exista o varietate de culori si materiale din care poate fi construita o chiuveta de bucatarie, foarte important fiind si design-ul bucatariei.

Verificarea dimensiunilor chiuvetei este un pas esential atunci cand sunteti in cautarea de chiuvete de cea mai buna calitate, in special pentru bucatarie. Trebuie masurata atat dimensiunea blatului, cat si chiuveta. Daca gatiti mult si aveti nevoie de spatiu pentru a spala oale sau tigai, o chiuveta mai adanca, eventual, cu doua cuve ar putea fi alegerea ideala. Sigur ca pentru a face aceasta alegere este nevoie si de mai mult spatiu!

Daca sunteti in situatia in care trebuie sa inlocuiti actuala chiuveta, atunci incepeti cu masurarea chiuvetei pe care oa veti deja. Poate fi util pentru a determina masuratorile urmatorului model. Masurati atat pe lungime, cat si pe latime, inclusiv adancimea bazinului. Luati in considerare si modul de amplasare a instalatiei sanitare sub chiuveta, in special, a canalului de scurgere.

Adancimea blatului se masoara de la marginea din spate pana la parte din fata a blatului. Latimea trebuie sa se potriveasca in siguranta si sa fie integrata corespunzator in interiorul blatului.

Ca sfaturi in amplasarea adecvata a chiuvetei, v-as recomanda sa o montati cat mai aproape de marginea frontala pentru confort si acces facil. De asemenea, adancimea acesteia si locul scurgeri pot influenta spatiul disponibil de sub chiuveta, aspect de care trebuie sa tineti cont, cu atat mai mult daca acolo se afla si cosuld e gunoi. Asigurati-va ca aveti spatiu suficient pe ambele parti ale chiuvetei pentru a avea loc sa va desfasurati.

Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont inainte de a achizitiona o chiuveta de bucatarie noua se refera la design-ul acesteia ori stilul abordat. Trebuie sa fie in concordanta cu design-ul bucatariei si sa se potriveasca si din punct de vedere al cromaticii. Variantele incorporate in blat sunt montate intr-o gaura deja taiata a blatului si reprezinta cea mai simpla alternativa de instalat. Chiuvetele de tip drop-in se monteaza deasupra blatului si au o margine ridicata, rotunjita, ajutand la pastrarea apei si a resturilor in chiuveta.

Chiuvetele incastrate in blat sunt varianta cea mai populara in randul cumparatorilor, deoarece se instaleaza foarte usor, ramanand la acelasi nivel cu suprapfata blatului. Au o margine dreapta si varf plat ce permit instalarea pe marginea blatului imbinandu-se perfect cu design-ul acestuia.

Modelele de chiuvete integrate au devenit din ce in ce mai populare si la noi, creand un aspect continuu in design-ul bucatariei. Chiuveta este turnata din acelasi material ca blatul solid, creand practic un buzunar pentru chiuvete ce se va integra perfect.

Chiuvetele sub blat sunt montate sub blat si creeaza o suprafata plana facilitand curatarea zonei de lucru. Peretele chiuvetei trebuie instalat pentru a se alinia cu marginea finisata a blatului, oferind o cadere fara sudura din blat in chiuveta.

Chiuvetele de bar pot avea stiluri diferite, insa ceea ce le deosebeste de restul modelleor consta in sistemul de instalare propriu. Adesea, acest tip de chiuveta este folosita complementar chiuvetei clasice de bucatarie, in special pentru bauturi si distractie decat pentru trebuie casnice de zi cu zi. Chiuveta de bar este mai mica si mai ingusta, si se gaseste de regula instalata pe insula de bucatarie sau intr-o zona de pregatire, precum barul sau chicineta.

Cand vine vorba despre materialele din care sunt realizate chiuvetele, aveti la dispozitie o gama varita de optiuni. Totul depinde de aspectul chiuvetei pe care vi-l doriti, dar si de durabilitatea acestuia. Materialul este foarte important si in curatarea chiuvetei fiindca pana la urma ne dorim un produs care sa arate bine, dar care sa fie si usor de curatat.

Chiuveta din otel inoxidabil este cea mai populara varianta si cea mai ieftina. Necesita curatare regulata si este un material care se curata usor, rezista in timp inclusiv la zgarieturi.

Chiuveta din cupru are calitati antimicrobiene reducand raspandirea germenilor si murdariei. Este un material 100% reciclabil si ofera un design modern. Necesita ingrijire atenta, fiind recomandata curatarea regulata.

Chiuvetele din compozit granit ofera o suprafata neporoasa, usor de intretinut. Sunt durabile, rezistente la zgarieturi si decolorare, fiind o alternativa foarte buna.

Chiuvetele din fonta preiznta un aspect clasic si pot fi gasite in mai multe culori, cu finisaj lucios. Rezista lal temperaturi riidcate si sunt destul de durabile, insa trebuie sa fiti atenti fiindca smaltul pe poate zgaria la socuri mecanice.

Chiuvetele din argila refractara nu sunt o varianta atat de populara in Romania, insa sunt realizate din material neporos, rezistent la zgarieturi, pete si aschii. Materialul este ars la temperaturi foarte mari pentru a ii oferi o durabilitate mare.

Chiuvetele din piatra sunt o varianta ecologica si rezistenta la zgarieturi, pete, fisuri si asa mai departe.  Prezinta un aspect mat si mai aspru.

Numarul de bazine reprezinta un alt aspect de discutat. Acesta depinde foarte mult de nevoile voastre si puteti opta pentru o chiuveta simpla, dubla sau tripla. Esential este sa aveti suficient spatiu indiferent de alternativa pentru care optati. De asemenea, asigurati-va ca dispuneti si de conditiile de instalare necesare, mai ales, in zona de sub chiuveta. Indiferent de numarul lor, bazinele pot avea adancimi diferite, de aceea, din nou trebuie sa  masurati cu atentie pentru a face alegerea corecta.

Chiuveta cu un singur bazin are, de regula, o deschidere  mult mai larga si este ideala pentru vase si tigai mari. Poate oferi un bazin mai adanc decat chiuvetele duble sau triple. Canalele de scurgere pot fi amplasate intr-o parte, cu podeaua chiuvetei inclinate usor pentru a ajuta la deplasarea mai rapida a lichidelor.

Chiuveta dubla permite realizarea de sarcini separate in mod simultan, cum ar fi, de exemplu, spalarea si clatirea vaselor. Puteti opta pentru bazine de aceleasi dimensiuni sau un bazin mai mare si unul mai mic. De asemenea, bazinele pot avea latimi si lungi diferite, creand forme variate sau cinlinate astfel incat sa se potriveasca in colturile blatului.

Chiuveta tripla este de obicei mai lata decat cea de dimensiuni standard si ocupa mai mult spatiu pe blat. Puteti opta pentru aranjamente diferite in functie de aspectul bucatariei: doua cuve mari si una mica, trei cuve de dimensiuni egale sau trei cuve de dimensiuni diferite.

Numarul de gauri pentru robinet respectiv numarul de robinete pe care le veti monta reprezinta o alta discutie interesanta. Ceea ce este esential aici – cautati o chiuveta care poate integra tipul de robinet de bucatarie pe care il prefearti, indiferent ca este vorba despre o gaura sau mai multe. Unele modele pot dispune de gauri suplimentare pentru robinet. Cele care sunt in plus pot fi acoperite cu placute sau capace speciale ori pot fi montate accesorii pentru dozatoarele de sapun incorporate.

Daca te-ai lamurit referitor la aspectele generale ce caracterizeaza chiuvetele de bucatarie, insa nu te-ai putut decide si asupra unui anumit model, o sursa de inspiratie buna ar putea fi https://www.chiuvete.ro/, un site dedicat chiuvetelor fie de bucatarie, fie pentru baie, unde iti sunt prezentate cele mai importante informatii si iti sunt oferite cele mai bune recomandari.