Ce înseamnă un vin bun și unde îl găsești?

Un vin înseamnă mai înainte de toate calitate, iar acest lucru reiese din combinarea a 5 caracteristici de bază, așa încât aroma să fie cea așteptată.

Dacă până nu de mult, producătorii de vinuri se concentrau asupra modului de sortare, amestecare a sortimentelor de struguri pentru ca la final să obțină licoarea pe care o serveau alături de prieteni, astăzi totul se concentrează asupra analizei și evaluării vinului, pornind de la 5 criterii de bază. Toate acestea ne duc spre acel gust pe care îl iubim cu adevărat.

Se spune că nu există un vin mai bun decât acela care ne place, însă pentru a ajunge aici, vinurile trec printr-un proces de producție laborios, unde totul înseamnă atenție.

Iată cele 5 caracteristici de bază ale vinului:

  1. Dulceață
  2. Aciditate
  3. Tanin
  4. Alcool
  5. Corp

Pentru a ști ce alegem este bine să înțelegem aceste caracteristici de bază ale vinului. Abia apoi, vom ști ce anume ne place.

  1. Dulceața vinului sau mai exact: cât de dulce sau sec este un vin.

Percepția oricui despre dulce este dată de papilele gustative aflate în vârful limbii. Prima impresie despre vin este oferită de cantitatea de dulceață. De aceea, fiți atenți asupra indiciilor date de papilele gustative și aflați ce vă place.

Vinul care conține zahăr ar putea să vă placă, însă nu întotdeauna este considerat de cunoscători a fi și cel mai bun.

Un vin dulce prezintă:

  • O vâscozitate mai mare
  • Este ușor uleios
  • Oferă senzație de furnicături în vârful limbii

Cele mai multe vinuri sunt seci, însă există și câteva excepții: vinuri demiseci sau vinuri dulci. Înainte, producătorii făceau vinuri seci din motive practice: pentru a crește tăria alcoolică și pentru păstrarea vinului mai mult timp.

Cu timpul, oenologii au încercat întreruperea fermentației înainte de a fi completă pentru a obține un vin dulce.

Vinurile demiseci conțin 5-10g/litru zahăr rezidual, vinurile demidulci conțin între 10-30g/litru, iar vinurile dulci mai mult de 30g/litru.

  1. Aciditate

Chiar dacă aciditatea este confundată cu alcool, uneori vinurile cu aciditate mare nu sunt mereu și cele mai apreciate.

Vinurile ce au aciditate mare dau senzație de furnicături la nivelul limbii.

Potrivit lui Denise M. Gardner, consultant în vinificație din Pennsylvania, reiese că fiecare reacționăm diferit la nivelurile de aciditate ale vinului. Aceasta spune că pentru a afla cât este de acid un vin este bine să ții gura deschisă după ce îl bei. Dacă imediat constați că începi să salivezi, atunci e un semn că vinul prezintă o aciditate mai mare. Cu cât vei avea mai multă salivă, cu atât aciditatea e mai mare.

Acizii conținuți de vin sunt acidul tartric și acidul malic. Denise Gardner spunea: cu cât avem mai multă salivă, cu atât lichidul consumat este mai acru.

Dacă un vin are un nivel scăzut de acid, atunci acesta are un PH mai scăzut.

Aciditatea unui vin începe din vie. Strugurii necopți au un nivel mai mare de aciditate, iar pe măsură ce se coc, aceasta scade.

  1. Tanin

Taninul este un conservant natural ce se obține din cojile boabelor de struguri, ciorchini, semințe ale strugurilor, dar și de la butoaie.

Un vin ce conține mai mult tanin îți străpezește gura. Cele mai multe vinuri tinere ce sunt ținute pentru învechire conțin mai mult tanin.

Un producător trebuie să știe exact cantitatea de tanin din vin pentru a obține un echilibru.

Exemplu de vin în care se simte taninul este Cabernet Sauvignon.

  1. Cantitate de alcool

Vinul se obține din fermentarea strugurilor. Tăria alcoolică a unui vin nu poate fi mai mică de 8.5%.

Conținutul de alcool din vin este apreciat de foarte mulți. De aceea, este destul de greu să găsești vinuri cu o concentrație de alcool mai mică de 13%, dar totuși, de cât alcool e nevoie?

Nivelul de alcool poate porni de la 4.5% la Muscat d’Asti și poate ajunge chiar la peste 20% la vinurile Porto.

Consumatorii vor vinuri mai ușoare, așa că le vor aprecia pe cele cu mai puțin alcool.

Peste 1000 de consumatori de vin din lune, precum SUA, Marea Britanie, China și Germania au declarat într-un sondaj că nivelul ideal nu ar trebui să depășească 14%, ba chiar mai puțin.

  1. Corpul vinului

Atunci când așezi vin într-un pahar imaginează-ți cum separi alcoolul de ceea ce numim corpul vinului.

Un vin poate fi denumit ca având:

  1. Corp ușor – structură modestă (vinuri tinere)
  2. Vinuri corp plin – vinuri apreciate
  3. Vinuri corpolente, robuste – în special la vinurile roșii.

Vino Italia înseamnă vinuri cu specific italian, povestea spusă diferit, vinuri corpolente, seci sau demiseci, prosecco, dar și vinuri echilibrate.