Coronavirus loveste rau in domeniul Horeca În România, anul trecut a fost cel mai bun din istorie pentru piaţa de restaurante, care s-a apropiat de 14 mld. lei după o creştere de aproape 20% faţă de 2018, arată datele oferite de jucători. Răspândirea coronavirusului lovește puternic în mai multe sectoare economice.

Unul dintre cel mai puternic afectate este industria ospitalității. Din cifra de afaceri a sectorului HORECA, estimată la 3 miliarde de euro, se vor pierde 2,4 miliarde, estimează Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România. Drept urmare a lipsei de comenzi, respectiv clienți, aproximativ 500.000 de angajați ar putea rămâne fără loc de muncă. Un sondaj realizat în rândul a 341 de companii arată că vânzările au scăzut cu 80% în ultima săptămână, peste 85% vor închide și vor fi nevoite să trimită angajații în șomaj.

România se confruntă cu o situație de criză fără precedent, care ne obligă să luăm o poziție fermă și să cerem autorităților măsuri imediate, pentru a nu fi martorii unui declin financiar fără cale de recuperare pentru cei mai mulți dintre operatorii din industria ospitalității, spun reprezentanții hotelurilor și restaurantelor.

Printre măsurile cerute autorităților se numără: șomaj tehnic cu plata a 75% din venituri și taxele aferente suportate de, plata imediată a datoriilor și facturilor pe care statul le are către companii, amânarea ratelor către bănci și societăți de leasing și credite guvernamentale acordate rapid, fără garanții și cu rambursare pe termen lung.

În România, anul trecut a fost cel mai bun din istorie pentru piaţa de restaurante, care s-a apropiat de 14 mld. lei după o creştere de aproape 20% faţă de 2018, arată datele oferite de jucători.