Știi deja – uleiul de măsline este alegerea mai sănătoasă (și mai gustoasă) pentru familia ta. Odată ce ai decis să incluzi acest aliment în dietă, trebuie să înveți cum alegi sortimentul cel mai potrivit. Iată câteva reguli pe care le poți urma, pentru a te asigura că ai cele mai savuroase salate sau cele mai bune fripturi!

Sfaturi pentru a alege uleiul de măsline

1.     Alege doar ulei de măsline virgin sau extra virgin. În funcție de modul de preparare și materia primă (măslinele) aleasă, uleiul intră în diverse categorii. Este recomandat uleiul extra virgin de măsline, ideal pentru salate și alte preparate mediteraneene super sănătoase.

2.     Citește cu atenție eticheta – de la producător, până la conținutul caloric, data de recoltare sau producție – toate aceste informații te vor ajuta să selectezi un sortiment cât mai bun. Alege producători de renume din Italia, Spania sau Grecia – chiar dacă produsul este mai scump, ai garanția calității.

3.     Alege o sticlă închisă la culoare – uleiul se păstrează astfel cel mai bine, ferit de lumină directă. Chiar dacă îți surâd sticlele transparente, designul nu ar trebui să cântărească în decizia ta de cumpărare.

4.     Selectează pe cât posibil produse bio – vei avea garanția unor ingrediente de calitate și a unui proces de producție atent supravegheat. Toate acestea se vor reflecta în calitatea și aroma produsului tău.

Sfaturi pentru a păstra și folosi uleiul de măsline

Odată ce ai decis care este cea mai bună variantă pentru rețetele tale, asigură-te că păstrezi uleiul corespunzător și că…îl folosești în timp util!

1.     Păstrează sticla de ulei departe de surse de lumină directă sau căldură constantă – vei vedea că își pierde savoarea în timp dacă nu este ținut în condiții optime.

2.     Uleiul nu devine mai bun odată cu trecerea timpului – odată ce ai deschis sticla, folosește-l în mod constant, pentru a te asigura că profiți de calitățile și gustul său.

3.     Dacă nu folosești mult ulei pentru salate, de exemplu, cumpără cantități mici – vei găsi chiar mai multe varietăți deosebite, îmbogățite cu chilli, citrice sau trufe.

Acum că știi exact cum să selectezi cel mai bun ulei de măsline, nu rămâne decât să testezi toate rețetele tale preferate din bucătăria mediteraneană! Și, nu uita, uleiul nu este doar pentru gătit, ci și pentru asezonat! Presară câțiva stropi pe bruschete, salate sau paste, pentru un plus de savoare italiană!