Bulgur cu peste - imagine articol Alice Piperea

În acest articol (http://alicepiperea.ro/bulgur-brun-cu-peste/) Lector univ. Dr. Alice Piperea ne dezvăluie o rețetă sănătoasă de salată de bulgur brun cu peste care se prepară relativ ușor și ne informează despre câteva lucruri importante despre carne. Îți va asigura necesarul de proteine pe parcursul întregii zile și îți va aduce și aportul de vitamine și minerale de care ai nevoie!

  🙂 Ingredientele de care ai nevoie sunt sunt:

-o cană de bulgur brun;

-două legături de ceapă verde;

-o legătură de mărar;

-o legătură de pătrunjel;

-un păstrăv;

-frunze de baby spinach;

-frunze de baby batavla roșii și verzi;

-funze de rucola;

-o limetă;

-ulei de măsline extravirgin.

 

 🙂 Cum prepari:

-Pui la fiert două căni de apă și după ce apa dă în clocot adaugi bulgurul, apoi lași să fiarbă încă maxim un minut.

-Iei vasul de pe foc, îl acoperi și lași bulgurul în repaos până ce absoarbe toată apa.

-Tai mărunt ceapa verde, mărarul și pătrunjelul (cu tot cu codițe).

-Pui păstrăvul întreg la aburi, apoi îl dezosezi și îl tai în bucățele mai mici.

-Într-un castron amesteci bulgurul scurs, ceapa verde, pătrunjelul și mărarul mărunțite cu bucățelele de păstrăv și funzele de baby spinach, baby batavla și rucola.

-Cât mai aproape de momentul servirii, adaugi uleiul de măsline extravirgin și zeama și coaja rasă de la limetă.

Salata astfel obținută ar trebui să îți ajungă pentru patru porții.

Poftă bună!

 

OBSERVAȚII!

-Poți consuma această salată atât la micul dejun, cât și la prânz.

-Carnea conține proteine de înaltă valoare biologică.

-Grăsimile din compoziția cărnii au avantajul că îmbunătățesc gustul acesteia și cresc gradul de sațietate, însă au dezavantajul că scad digestibilitatea cărnii și o fac mai puțin sănătoasă , întrucât acizii grași saturați din grăsimile animale cresc riscul apariției bolilor cardio-vasculare.

-Carnea are și dezavantajul de a nu conține fibre, ceea ce poate provoca constipație.

-Frecvența recomandată de consum a cărnii este următoarea: carnea slabă de vită și de porc (carnea roșie) maxim o dată pe săptămână în cantități reduse, iar canea de pasăre și de pește (carnea albă) de cel mult două ori pe săptămână.

-Dintre toate tipurile de carne, cea de pește este cea mai sănătoasă deoarece este cel mai ușor de digerat, iar cea a peștilor de ape reci (de exemplu somon, păstrăv, hering) conține acizi grași omega-3 care ajută la buna funcționare a creierului și prevenirea bolilor cardio-vasculare.

-Te rog să reții că întotdeauna carnea se consumă în asociere cu legume și nu cu pâine, mămăligă sau cartofi, deoarece acestea din urmă afectează digestia cărnii. Despre aceste subiecte îți voi povesti mai pe larg în alte postări.

 

Despre Alice poți afla mai multe AICI (http://alicepiperea.ro/despre-mine/).
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook ( www.facebook.com/alicepiperea ) și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de consiliere în domeniul farma sau de lecții individuale de pregătire la chimie pentru BAC, ORI pentru admitere la facultate (http://alicepiperea.ro/lectii-de-chimie/ ).
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la website-ul ei (www.alicepiperea.ro) și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

 

Referințe științifice:

Wood J.D., et al, Fat deposition, fatty acid composition and meat quality: A review, Meat Science, 2008, 78(4), 343–358.

Wood J.D., et al, Effects of fatty acids on meat quality: a review, Meat Science, 2004, 66(1), 21-32.