Zgomotul puternic ne afectează sănătatea. Dar ne putem îmbunătăți cu ușurință situația cu mijloace simple.

Viață: Cum să trăiești mai sănătos, cu mai puțin zgomot

Zgomotul puternic ne afectează sănătatea. Dar ne putem îmbunătăți cu ușurință situația cu mijloace simple. Am fost la experții de la Perfectacoustic.de și am cerut sfaturi. Iată ghidul nostru pentru tema evitării zgomotului. Compania germană de acustică Perfect Acoustic a fost de mare ajutor în scrierea acestui articol. https://perfectacoustic.de/

Zgomotul constant din propriul apartament nu este enervant, în cel mai rău caz poate chiar să vă îmbolnăvească. Zgomotul mai mare de 80 de decibeli vă poate afecta auzul. Pentru a face acest lucru, nici măcar nu trebuie să apară mai des. Vârfurile de zgomot unice sunt suficiente. Surse mai silențioase de zgomot afectează în principal psihicul. Zgomotul constant provenit de la vecini, zgomotul străzii și zgomotele din operațiunile comerciale pot pune corpul în situații stresante care pot determina creșterea tensiunii arteriale și astfel pot duce la boli cardiovasculare, printre altele. În special, copiii reacționează mai intens la enervare, astfel încât sănătatea lor este mai probabil să fie afectată.

Dacă doriți să vă protejați de zgomot, aveți diferite opțiuni. O conversie cu izolare fonică nu este doar cea mai scumpă opțiune, ci și cea mai complexă. Dar există, de asemenea, opțiuni simple și ușor de implementat cu ajutorul cărora puteți reduce efectele zgomotului străzii și altele asemănătoare în propriii dvs. pereți. Vă vom explica cum să faceți acest lucru.

Umple camera


Știm cu toții: dacă ne mutăm într-un apartament și camerele sunt încă goale, sunetul se răspândește semnificativ. Un zgomot relativ redus răsună apoi prin cameră. Acest lucru se schimbă atunci când mobila este plasată în cameră. Motivul: dacă sunetul lovește un perete neted, acesta este reflectat de acesta. Apoi ajunge din nou la o suprafață plană cu următorul perete și se reflectă din nou. Așa că durează ceva timp până se oprește zgomotul. Mobilierul previne reflexii puternice. Cu suprafața lor, se asigură că zgomotul este reflectat în mod neregulat.

Pereții nu numai că reflectă sunetul, ci și podeaua și tavanul. De aceea, covoarele contribuie la reducerea nivelului de zgomot. Textile sunt oricum fonoabsorbante bune. Perdelele groase și mobilierul tapițat mare sunt capabile să amortizeze zgomotele externe, astfel încât să pară mai liniștite. Cât de mult înghit sunetul depinde, printre altele, de material și textură. În această zonă, poate fi necesar să faceți compromisuri, deoarece proprietățile funcționale pot intra în conflict cu aspectul vizual al piesei de mobilier.

Poziționați mobilierul corect


Pentru ca instalația să își poată efectiv prelua potențialul de absorbție a sunetului, ar trebui să poziționați corect mobilierul în mod corect. De exemplu, dacă sunt doar de-a lungul unui perete, zgomotele pot fi aruncate înainte și înapoi între ceilalți pereți. Prin urmare, este important să distribuiți uniform rafturile, dulapurile, mesele, scaunele și alte piese de mobilier într-o cameră. În acest fel puteți sparge suprafețele netede peste tot și astfel puteți reduce reverberația.

Chiar și schimbările mici pot face diferențe decisive. Acesta este motivul pentru care așa-numitele imagini acustice pot, de asemenea, ajuta la înghițirea eficientă a zgomotului străzii și a altor zgomote și, astfel, au un efect pozitiv asupra sănătății dumneavoastră. Au un așa-numit miez absorbant pe spate. Acesta este un strat gros de aproximativ 25 milimetri de lână de poliester care absoarbe sunetul. Imaginile acustice sunt decorative și pot contribui astfel la creșterea bunăstării și sănătății dumneavoastră.

Urmăriți zgomotul


Dacă nimic din toate acestea nu ajută la reducerea zgomotelor din propriul apartament, ar trebui să urmăriți sursa și, în anumite circumstanțe, să începeți cu măsuri structurale. De exemplu, dacă sunteți deranjați de zgomotul străzii, izolarea fonică a ferestrelor în special trebuie îmbunătățită. Există benzi de spumă fonoabsorbante care pot fi utilizate ca etanșări suplimentare. Dacă nici acest lucru nu este suficient, ferestrele moderne cu o izolare fonică mai bună ar trebui utilizate pentru a reduce zgomotul și a vă proteja sănătatea.

Dacă zgomotele din interiorul casei vă pătrund, puteți remedia acest lucru cu un tavan izolat fonic. Este un strat intermediar care este atașat sub plafonul real. Spațiul rezultat este umplut cu material izolant fonic. Conversia este eficientă, dar, de asemenea, reduce semnificativ înălțimea camerei. Experții recomandă instalarea tavanului inferior cu un spațiu de cel puțin 30 de centimetri. Acest lucru nu poate fi fezabil într-un apartament existent, deoarece mobilierul, ferestrele și ușile sunt în cale.