“Armagnac-ul nu este o băutură care se consumă în baruri. Este un distilat pentru cunoscători, pentru gurmanzii atașați de valorile tradiționale ale gastronomiei franceze” spunea Pierre Tabarin, președintele “Asociației Interprofesionale Armagnac” în anul 2010, la împlinirea a 700 de ani de la atestarea oficială a acestei băuturi cu tradiție în Franța.

În acest articol îți spunem cum se bea un Armagnac, indiferent că l-ai achiziționat ca suvenir dintr-o călătorie, l-ai primit în dar sau ca moștenire de familie.

Ce trebuie să știi despre acest distilat rafinat

Calitatea Armagnac-ului se bazează pe patru lucruri: originea strugurilor, procesul de distilare, durata de maturare a lichidului în butoaiele de stejar și amestectul creat de distilator.

Cum se savurează Armagnac-ul

Se savurează în general după masă, din pahare speciale care îi scot în evidență aromele fine și culoarea deosebită. În general se recomandă ca băutura să fie turnată în pahar cu 15-30 de minute înainte de a fi servită.

În pahare de 60-100 de mililitri cu buză îngustă, el își păstrează intactă intensitatea parfumului specific, mai ales dacă paharul este încălzit ușor în mână înainte de a bea.

Când este găzduit de un pahar de vin, i se poate observa claritatea culorii prin rotirea ușoară a paharului, procedeu prin care ne pregătim simțurile pentru degustare. Aromele trebuie mai degrabă intuite prin apropierea ușoară a nasului de pahar. Acestea variază, în grade diferite de intensitate, de la vanilie, alun ori prună și până la cacao, coajă de portocală, trandafir ori scorțișoară.

Un truc pentru a obține aroma esențială a Armagnac-ului fără parfumul puternic al alcoolului este să tamponezi o picătură din el pe mână — în contact cu pielea, alcoolul se va încălzi și se va evapora, lăsând în urmă doar parfumul specific al băuturii.

Ca să te poți bucura pe îndelete de întreaga explozie de arome, trebuie să sorbi această băutură încet, cu înghițituri mici.

Armagnac-ul se mai poate bea și:

Rece – “Armagnacs blancs” sau “Hauts-Armagnacs” înseamnă servirea băuturii simple după ce a fost ținută o vreme la frigider sau adăugându-i gheață

Ca parte dintr-un cocktail – alături de apă plată sau minerală, sifon ori suc de fructe

Flambat – “Brûlot d’Armagnac” înseamnă Armagnac flambat, cu zahăr. Pentru a-l prepara e nevoie de un recipient din cupru, un polonic cu mâner lung și muuultă pricepere

În stil shot – “trou Gascon” se servește rece în pahare mici și se bea rapid, dintr-o singură înghițitură

Însoțit de un trabuc – fie că aromele trabucului se completează cu cele ale băuturii sau, dimpotrivă, sunt în contrast cu acestea, servirea acestui distilat alături de un trabuc de calitate reprezintă o experiență apreciată de cunoscători

Alături de o ceașcă de cafea – aroma intensă a cafelei negre se potrivește de minune cu parfumul Armagnac-ului, împreună putând lumina orice după-amiază.

Se spune despre Armagnac că reflecta personalitatea celor care îl produc. Iar tihna, ospitalitatea și căldura vieții din Gasconia se regăsesc din plin în acest distilat de excepție pe care îl găsești într-o gamă largă de sortimente pe finebar.ro, magazin de băuturi alcoolice.