În articolul de mai jos, Lect. Univ. Dr. Alice Piperea ne informează în legătură cu riscurile administrării amfetaminelor, prescrise în unele cazuri camedicamente pentru slăbit (http://alicepiperea.ro/cum-te-omoara-amfetaminele/).

Ce sunt amfetaminele?
Amfetaminele sunt medicamente stimulante, ceea ce înseamnă că acestea accelerează semnalele care circulă între creier și corp.

Unele tipuri de amfetamine sunt prescrise legal de către medici pentru a trata afecțiuni cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și narcolepsia (este o boală în care pacientul simte adesea o nevoie copleșitoare și bruscă de a dormi). Alte tipuri de substanțe cu efecte similare amfetaminelor, precum cocaina, sunt vândute ilegal. O formă mai puternică de amfetamină este metamfetamina, despre care voi vorbi într-un articol viitor.

Unele amfetamine sunt încadrate ca medicamente, altele ca droguri. Cele din urmă sunt încadrate ca droguri deoarece nu își găsesc justificare pentru uzul medical, intrucât riscurile pe care le implică sunt superioare beneficiilor pe care acestea le aduc.

Amfetaminele sunt adesea abuzate pentru creșterea performanțelor fizice și intelectuale, dar și pentru diminuarea apetitului alimentar. Sunt supranumite uneori și „pastile deștepte”.Totul are însă un preț.

Cum arata amfetaminele?
Modul de prezentare al amfetaminelor este diferit. Aceste medicamente/droguri pot fi sub formă de pulbere, tablete, cristale și capsule. Acestea pot fi ambalate în „folii” (folie de aluminiu), pungi de plastic sau mici balonașe atunci când sunt vândute ilegal.

Pudra de amfetamină poate avea culoare albă până la maronie, uneori poate avea urme gri sau roz. Are un miros puternic și un gust amar. Capsulele și tabletele de amfetamină variază considerabil în ceea ce privește dimensiunea și culoarea.

Amfetaminele produse ilegal pot fi combinate cu alte substanțe medicamentoase, agenți de legare, cafeină și zahăr. De asemenea, pot fi adăugate noi substanțe psihoactive în aceste combinații, ale căror profiluri de siguranță și eficacitate nu au fost evaluate prin studii clinice.

Numele de stradă ale amfetaminelor sunt diverse: „speed”, „fast”, „up”, „uppers”, „louee”, „goey”, „whiz”.

Cum se utilizează amfetaminele?
Amfetaminele sunt în general înghițite, injectate, fumate sau prizate.

Efectele amfetaminelor
Nu există un nivel de siguranță în ceea ce privește consumul de amfetamine. Utilizarea oricărui medicament/drog implică întotdeauna un anumit risc. Este important să fiți atent atunci când luați orice tip de medicament.

Amfetaminele afectează populația în mod diferit, în funcție de caracteristicile fiecăruia: înălțime, greutate, starea de sănătate,  medicația fiecăruia, potența fiecărei doze (care variază de la „lot” la „lot” în cazul amfetaminelor produse ilegal), care se referă la cât de „puternică” este acea doază. Efectele amfetaminelor se resimt la timp foarte scurt de la administrare (dacă sunt injectate sau fumate), respectiv în decurs de 30 de minute (dacă sunt înghițite sau prizate).

În urma consumului de amfetamine s-ar putea să experimentezi: o stare de fericire și încredere, senzație de energie, logoree, dilatarea pupilelor și uscarea cavității bucale, accelerarea bătălor iimii și a frecvenței respirației, scăderea poftei de mâncare, transpirație excesivă, creșterea libidoului. În urma prizării, amfetaminele pot produce sângerări nazale.

Injectarea de amfetamine și împărțirea acelor poate crește riscul de: hepatita B, hepatita C, HIV / SIDA, tetanos, supradozaj.

În 2 până la 4 zile de la debutul utilizării amfetaminei, este posibil să experimentezi: somn neliniștit, epuizare, dureri de cap, amețeli și vedere încețoșată, paranoia, halucinații și confuzii, iritabilitate, modificări ale dispoziției și depresie. Dacă utilizezi o substanță deprimantă cum ar fi alcoolul, benzodiazepinele sau cannabisul, pentru a diminua efectele amfetaminelor, poți ajunge dependent de ambele tipuri de substanțe.

Efecte pe termen lung ale consumului de amfetamine
Utilizarea regulată a amfetaminelor poate provoca în cele din urmă: reducerea poftei de mâncare și scăderea în greutate, somn agitat, uscarea cavității bucale și probleme dentare, diminuarea imunității, probleme de concentrare, respiratie dificilă, rigiditate musculară, anxietate și paranoia, psihoze, depresie, afectarea inimii și a rinichilor, creșterea riscului de accident vascular cerebral, necesitatea măririi dozelor pentru obținerea aceluiași efect, dependență, probleme familiale și sociale.

Psihoza indusă de amfetamină
Dozele mari și folosirea frecventă a amfetaminelor pot crea, de asemenea, o „psihoză amfetaminică”, ​​caracterizată prin iluzii paranoice, halucinații și comportamente agresive sau violente. Aceste simptome dispar, de obicei, la câteva zile după ce persoana încetează să utilizeze amfetamine.

Te poți supradoza dacă îți administrezi o doză mare sau un produs cu potență mare. În urma supradozării se accelerează bătăile inimii, îți poți pierde conștiența, poți suferi atac vascular cerebral, atac de cord și deces.

Ce se întâmplă dacă asociezi amfetaminele cu alte medicamente?
Efectele asocierii amfetaminelor cu alte medicamente, indiferent că sunt medicamente eliberate cu sau fără prescripție medicală, pot fi imprevizibile și periculoase și pot provoca diferite reacții adverse în funcție de tipul medicamentului asociat, astfel:

-asociarea dintre mfetamine și unele antidepresive poate duce la creșterea tensiunii arteriale, aritmii, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral;

-asociarea dintre amfetamine și alcool, canabis sau benzodiazepine crește gradul de stres al organismului, deoarece acesta încearcă să facă față efectelor conflictuale ale ambelor tipuri de medicamente, ceea ce poate duce la supradozare.

Ce se întamplă dacă oprești brusc administrarea amfetaminelor?
Oprirea bruscă a administrării amfetaminelor după folosirea acestora pentru o lungă perioadă de timp este dificilă, deoarece organismul trebuie să se obișnuiască să funcționeze fără ele. Dacă întrerupi brusc administrarea acestora, apare așa-numitul sindrom de abstinență care poate dura și o lună de zile. Simptomele sindromului de abstinență includ: nevoia irezistibilă de reluare a consumului de amfetiamine, creșterea poftei de mâncare, confuzie și iritabilitate, epuizare, somn agitat și coșmaruri, anxietate, depresie și paranoia.

REȚINE CĂ:

Utilizarea amfetaminelor este strict reglementată. Amfetaminele sunt încadrate fie ca substanțe supuse controlului, fie ca substanțe supuse controlului strict, fie ca substanțe ilegale. Amfetaminele încadrate ca medicamente pot fi prescrise numai de un medic din motive medicale.

Legile prevăd sancțiuni aspre pentru posesia, utilizarea, fabricarea, vânzarea sau conducerea sub influența amfetaminelor fără prescripție de la o persoană autorizată. Există, de asemenea, sancțiuni împotriva falsificării sau modificării unei prescripții sau a reprezentării false pentru a obține amfetamine sau o rețetă pentru acestea.

Despre Alice poți afla mai multe AICI (http://alicepiperea.ro/despre-mine/).
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook ( www.facebook.com/alicepiperea ) și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la chimie pentru BAC sau pentru admitere la facultate (http://alicepiperea.ro/lectii-de-chimie/ ).
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la website-ul ei (www.alicepiperea.ro) și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.