Lăptișorul de matcă a devenit de-a lungul anilor un ingredient de bază în industria cosmetică, însă și ca supliment alimentar, întrucât compensează deficiențele nutriționale, cum ar fi carențele de minerale și vitamine.

Lăptișorul de matcă este bine cunoscut de către aproape toate persoanele, fiind un lichid secretat de albinele lucrătoare, cu rolul de a hrăni albinele tinere în primele zile de viață, când încă sunt la stadiul de larve. Dat fiind faptul că este folosit pentru a hrăni încă din primele zile de viață alte albine, este de la sine înțeles cât este de benefic. Proprietățile pe care o porție de lăptișor de matcă pur le are sunt esențiale atât altor viețuitoare, cât și nouă, oamenilor.

Ce conține lăptișorul de matcă?

Proprietățile lăptișorului sunt date de conținutul bogat pe care lăptișorul de matcă îl are, în care regăsim:

  • Proteine, inclusiv aminoacizi esențiali
  • Vitamine: complex de B-uri: B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitaminele A, C, D și E
  • Minerale, printre care: calciu, fluor, iod, magneziu, cupru, fier, fosfor, seleniu, zinc, sulf, potasiu, mangan etc.
  • Polifenoli, o substanță chimică naturală din plante, care are efect antioxidant.

Compoziția nutrițională a lăptișorului însă variază, în funcție de proveniența produsului, tocmai de aceea se urmărește ca produsul pe care îl consumăm să fie pur.

Ce beneficii poate aduce consumului de lăptișor de matcă?

Fie că alegem să consumăm lăptișor de matcă intern, fie extern, ne alegem cu reale beneficii asupra stării de sănătate. Beneficiile pe care le aduse sunt vizibile atât la nivel interior, cât și exterior, întrucât starea de spirit și modul în care arătăm la exterior, sunt reflectate din interior. Având o stare bună de sănătate, vom arăta mai bine și la exterior.

Lăptișorul de matcă susține sistemul imunitar, contribuind la fortificarea stării de sănătate și la prevenirea apariției afecțiunilor. Mai mult decât atât, are capacitatea de a susține organismul împotriva afecțiunilor infecțioase și a infecțiilor cauzate de anumiți microbi. De la întărirea sistemului imunitar și protejarea de apariția afecțiunilor, lăptișorul de matcă oferă cu mult mai multe beneficii. Lăptișorul de matcă poate ajuta și la stimularea creierului, fiind un produs ideal, care este folosit cu precădere în perioadele solicitante, în care trebuie să susținem examene sau avem parte de stres la serviciu. Alte beneficii de care putem avea parte:

  • Contribuie la obținerea unui somn liniștit și odihnitor;
  • Crește apetitul;
  • Reglează nivelul de glicemie în sânge, putând fi folosit cu succes de către persoanele cu diabet;
  • Stimulează metabolismul;
  • Ajută sistemul digestiv.

Cum consumăm lăptișorul de matcă pentru a beneficia din plin de beneficiile lui?

Deși este un produs plin de proprietăți miraculoase, pentru a putea avea parte de toate acestea, se recomandă atenție la consum. Ca orice supliment alimentar, acesta trebuie consumat după un program stabilit.

Pentru efectele dorite, se recomandă consumul lăptișorului în cure de 6 sau 8 săptămâni. Acesta poate fi consumat ca atare, sublingual. De preferat a se consuma dimineața, cu aproximativ 30 de minute înainte de micul dejun. Adulții pot consuma câte două lingurițe de lăptișor pur pe zi, iar pentru copii, este suficient a se consuma o singură linguriță.

În cazul în care nu se poate consuma ca atare, laptișorul poate fi adăugat și în mierea de albine, consumându-se câte două lingurițe de amestec pe zi.

 Creând un obicei din consumul de lăptișor de matcă, integrându-l în stilul nostru de viață, putem să ne bucurăm de beneficii miraculoase, timp îndelungat.

Este important ca atunci când se dorește începerea unei cure, să se aleagă lăptișor de matcă pur. Conținutul nutrițional al acestuia oferă nutrienții esențiali, necesari unei bune stări de sănătate.