Ti s-a intamplat vreodata sa te apuci de o reteta de paine sau alt tip de aluat cu drojdie, sa respecti toate instructiunile pas cu pas, dar, cu toate acestea, rezultatul sa nu fie pe masura asteptarilor sau chiar sa fie un esec?

Exista o multime de motive pentru care se poate intampla asta, iar cele mai multe sunt legate de drojdie si de cum o folosesti. Vrei sa afli mai multe? Hai sa vedem ce spune un producator drojdie despre cele mai comune cauze pentru care drojdia nu creste aluatul in care este adaugata!

  1. Drojdia a depasit termenul de valabilitate

Spre deosebire de alte tipuri de agenti de crestere, drojdia este „vie”, iar daca nu este pastrata intr-un mediu potrivit, poate „muri”.

Drojdia are o durata de viata limitata, iar daca a fost tinuta la temperaturi ridicate sau in umiditate, poate deveni inactiva.

  • Temperatura gresita a ingredientelor

Conform producatorilor de drojdie, acest acest agent de crestere natural este foarte sensibil la temperatura. 

Apa prea fierbinte, sau alte ingrediente adaugate in aluaturi, pot omori drojdia. Ideal, apa ar trebui sa aiba o temperatura intre 38-45°C.

Asta nu inseamna sa folosesti ingrediente reci, deoarece temperaturile scazute vor inhiba activitatea drojdiilor, ele nu se vor mai hrani si inmulti, deci aluaturile nu vor creste corect. 

  • Zaharuri insuficiente

Drojdia are nevoie de zaharuri cu care sa se hraneasca si apoi sa produca dioxid de carbon, care face aluaturile sa creasca. 

Lipsa unei cantitati suficiente de zahar poate impiedica acest proces.

  • Sare in exces

Desi sarea este esentiala pentru gust si are si un rol foarte important in controlul fermentatiei, prea multa sare poate ucide drojdia sau ii poate inhiba cresterea.

  • Faina de calitate slaba

Mai aflam de la producatorii de drojdie si ca faina de panificatie are un continut ridicat de proteine, care este necesar in formarea legaturilor de gluten. Faina de calitate slaba sau care nu este potrivita pentru panificatie, oricat de multa drojdie ar fi folosita, nu va da rezultatele asteptate.

Ce spun producatorii de drojdie despre cum sa obtii cele mai bune rezultate de fiecare data?

1. Testeaza drojdia inainte sa o folosesti

Ca sa eviti surprizele neplacute, testeaza drojdia inainte sa o adaugi in aluat. Dizolva o cantitate mica de drojdie in apa calda cu putin zahar si asteapta 5-10 minute. Daca apare spuma, drojdia este activa si poate fi folosita.

2. Hidrateaza corect aluatul

Un aluat bine hidratat va permite drojdiei sa se raspandeasca eficient. Urmeaza reteta cu exactitate si, daca este necesar, ajusteaza cantitatea de apa pentru a obtine consistenta dorita.

3. Creeaza conditii optime de dospire

Lasa aluatul sa fermenteze intr-un loc caldut. Daca nu folosesti un dospitor, poti improviza cu un cuptor incalzit. Tine aluatul departe de curenti de aer reci si nu il lasa la dospit in spatii in care temperatura fluctueaza des. 

Asadar, pentru a preveni problemele legate de dospirea aluatului, este important sa folosesti drojdie proaspata, sa controlezi temperatura si sa ajustezi hidratarea si sarea conform retetei. Aceste simple ajustari pot face o diferenta enorma in rezultatul final. Totodata, daca vrei sa te asiguri ca aluatul tau va creste intotdeauna cum trebuie, foloseste drojdia de la producatorul de drojdie Lesaffre!

Drojdia Lesaffre este ideala pentru orice reteta de panificatie, oferind mereu rezultate excelente. Incearc-o acum si descopera diferenta pe care o face o drojdie de calitate!