Care sunt cauzele pentru care vinul se poate strica și ce este bine de știut? Ce poți face pentru a evita această situație? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

Există numeroase cauze pentru ca vinul să se strice. Lista începe cu îmbuteliere slabă, contaminare microbiologică și probleme de depozitare. Este mai simplu să deosebești un vin care s-a stricat de unul care pur și simplu nu este pe gustul tău, deoarece fiecare dintre aceste probleme are simptome distincte la care trebuie să fii atent. 

Eșecul de a consuma vinul suficient de repede după ce a fost deschis este o cauză tipică a deteriorării vinului. Acest lucru se datorează faptului că vinul suferă modificări chimice semnificative de îndată ce dopul este scos dintr-o sticlă. Dioxidul de sulf, un conservant care se adaugă la aproape toate vinurile, se dizolvă în aer pe măsură ce oxigenul întră. În cantități limitate în timp, expunerea la oxigen poate spori armonia și expresivitatea profilului de aromă al unui vin prin amplificarea și atenuarea aromelor acestuia.

Dar timpul se scurge și oxidarea rezultată poate ruina vinul în doar două zile și, în cele din urmă, îl va transforma în oțet. Mirosurile delicioase apar mai întâi, urmate de arome plate, plictisitoare, cu o margine ascuțită sau amară și o schimbare de culoare. Vinurile roșii devin mai deschise și mai maronii decât vinurile albe pe măsură ce îmbătrânesc. Vinul care avea cândva un miros de mere sau cireșe poate avea în curând un parfum de oțet sau de cidru. S-ar putea să vă întrebați cum să prelungiți durata de viață a sticlelor deschise acum că sunteți conștient de modul în care oxidarea vă afectează sticlele. În funcție de vin și de modul în care este păstrat, puteți păstra vinul deschis proaspăt pentru o perioadă. În general, vinul îmbătrânește mai repede cu cât este mai ușor. Vinurile roșii puternice și vinurile fortificate rămân cele mai lungi, deoarece sunt cel mai bine conservate de taninurile și alcoolul din vin. 

În plus, vinurile de desert bogat dulci își vor păstra prospețimea mai mult timp decât soiurile mai uscate. Vinul roșu sau alb care a fost deschis trebuie decantat într-un recipient mic și pus la frigider pentru a preveni stricarea. Turnați lichidul într-o sticlă mai mică. Decantați vinul rămas într-o sticlă mai mică și sigilați-o pentru a prelungi și mai mult termenul de valabilitate al vinului deschis. Deoarece există mai puțin spațiu pentru oxigen într-o sticlă mai mică, oxidarea este redusă. 

Chiar și un borcan vechi ar servi pentru asta, doar asigurați-vă că nu mai miroase a dulceață, sos barbeque sau orice ați avut ultima dată în frigider. Țineti câteva jumătăți de sticle goale (minim 375 ml) și dopurile lor la îndemână pentru asta. Perioada de valabilitate a vinului este substanțial dublată de această acțiune. 

Folosiți dopul original de plută, capac cu filet, dop de sticlă de cauciuc sau dopul de vin spumant pentru a închide o sticlă de vin deschisă și asta pentru a opri procesul de oxidare. Puteți obține chiar și un dispozitiv de pompă de vid de vin care vă permite să eliminați aerul dintr-o sticlă deschisă pentru a crea o etanșare care este aproape impenetrabilă. Dacă nu aveți un dop și vă pierdeți dopul (sau nu vă încăpea înapoi în sticlă), o folie de plastic asigurată cu o bandă de cauciuc va putea fi utilă. 

Un alt lucru vital este protecția vinului împotriva luminii, unul din cei mai mari dușmani ai vinului. Aromele și mirosurile vinului pot fi afectate de razele UV din lumina directă a soarelui, prin urmare ar trebui să păstrați întotdeauna orice vin rămas într-un loc întunecat. 

Ultimul lucru pe care ar trebui să-l faceți dacă vinul rămas miroase și pare bine este să-l gustați. Vinul care s-a acrit poate fi consumat în continuare, dar nu va avea gust bun. Pentru a evita să treziți papilele gustative neplăcute, luați o înghițitură mică pentru a evalua aroma. Dacă are gust neplăcut, aruncați-l și înlocuiți-l cu o sticlă nouă. Sfat profesionist: pentru a vă păstra un vin și mai proaspăt, închideți sticla după turnarea fiecărui pahar, în loc să o lăsăți deschisă în timp ce beți. Sfat prietenesc: savurează un vin bun mereu alături de persoanele dragi și nu va rămâne nimic de păstrat.