Probabil că fiecare dintre noi a auzit despre cel puțin o dietă-minune, de la Atkins la Dukan, de la Rina la hipocalorică… și lista ar putea continua pe pagini întregi. În ultimul timp a apărut un nou trend în lumea celor pasionați de alimentație sănătoasă, o dietă din categoria celor cu conținut scăzut de carbohidrați. Nu este nici prima și, posibil, nici ultima dietă de acest fel, există zeci de modalități prin care putem adopta o dietă fără sau cu foarte puțini carbohidrați, dar cu multe proteine și grăsimi sănătoase. Dieta ketogenică iese în evidență și provoacă anumite controverse prin faptul că este singura dietă care încurajează intrarea corpului într-o stare metabolică numită „cetoză”.

Ce este cetoza

Conform autorilor cărții „Keto Answers” („Răspunsuri Keto”), Anthony Gustin și Chris Irvin, care în ciuda vârstei sunt printre cei mai respectați specialiști mondiali în dieta keto, cetoza are loc atunci când organismul nostru nu mai are suficiente rezerve de glucoză. Atunci când ingerăm carbohidrați, aceștia sunt transformați în glucoză, care este apoi eliberată în sânge sub formă de zahăr, care ne dă energie. Fără rezerve de zahăr pe care corpul să le transforme în energie, pancreasul începe să producă un alt hormon, glucagon, care eliberează rezervele de grăsimi în sistemul sanguin pentru a genera energie. Acesta este motivul pentru care majoritatea adepților acestei diete se bucură de scăderea greutății.

Ca la orice dietă care sună prea bine ca să funcționeze, apare o problemă: glucagonul nu eliberează energie către creier, așa că unul dintre efectele adverse ale acestei diete este așa-numită „ceață cerebrală”, o stare care afectează claritatea și eficiența gândirii. Soluția pe care a găsit-o organismul este ca ficatul să elibereze substanțe chimice esențiale denumite cetone, care ajung sub formă de acizi la creier, hrănindu-l.

Care sunt avantajele dietei keto

În timp ce majoritatea dietelor limitează consumul de carbohidrați, dieta ketogenică merge un pas mai departe și recomandă ingerarea unei proporții mai mari de grăsimi sănătoase decât o fac dietele care se bazează pe puțini carbohidrați și multe proteine. Practic, aceste grăsimi sunt cheia către producerea cetonelor. Pierderea greutății excesive este doar unul dintre avantajele acestei diete. De fapt, dieta keto modernă a fost inventată de dr. Russell Morse Wilder în 1920 ca regim dietetic terapeutic pentru combaterea rezistenței la insulină, cea care duce la afecțiuni precum diabet și inflamații cronice. Mâncărurile keto eliberează treptat și constant energie, ceea ce duce la mai puține stări de irascibilitate sau foame acută. Cetonele fiind sursa preferată de energie a creierului, acesta va funcționa mai eficient. Iar îmbunătățirile de la nivelul sistemului digestiv duc la o stare psihică generală mai bună.

Precauțiile pe care trebuie să le luăm în considerare

Motivul pentru care nu cunoașteți prea multe persoane care nu mănâncă aproape deloc carbohidrați, rezumându-se doar la proteine și grăsimi este destul de simplu. Nu este ușor să intri, iar apoi să te menții în starea de cetoză. 

Până de curând, pentru doritori era foarte greu pur și simplu din cauza dificultăților legate de achiziționarea alimentelor necesare. Dieta keto se bazează mult pe uleiuri precum ulei de cocos, de avocado sau de măsline, precum și pe surse variate de proteine – de la porc, vită și păsări, la ouă, pește și măruntaie. Azi aceasta nu mai este un obstacol. Datorită unor siteuri precum Kimbino.ro, oricine poate verifica ofertele din cataloagele online ale magazinelor care oferă prețuri reduse la alimente. Cu alte cuvinte, nici accesibilitatea, nici prețul alimentelor nu mai sunt o problemă atunci când prin doar câteva clicuri putem stabili unde merită să mergem la cumpărături. În general, magazinele cu o ofertă bogată de alimente se pretează garantat la dieta keto, după cum se poate observa dacă studiem oferta Carrefour, de exemplu, unde putem să cumpărăm mai ieftin dacă urmărim ofertele speciale.

O dietă fără legume nu are cum să fie sănătoase, așa că atunci când alegem legumele, este important să ne interesăm care este conținutul lor de carbohidrați. În mod surprinzător, roșiile și ceapa nu sunt recomandate decât ocazional. Multă atenție trebuie să acordăm nucilor și semințelor, unele sunt în regulă, de exemplu, nucile braziliene sau migdalele, altele, însă, pot scoate o persoană din starea de cetoză.

Educația despre acest subiect este esențială

Un site de cataloage online precum Kimbino ajută enorm în respectarea acestei diete, dar există numeroase alte precauții și informații de care trebuie să ținem cont înainte de a adopta un stil alimentar atât de extrem. De exemplu, bărbații se pot aștepta la rezultate diferite față de femei. O sursă bogată, dar posibil subiectivă de informații este Ketoromania, însă orice decizie legată de o asemenea dietă este recomandat să fie discutată și cu medicul.

În concluzie, chiar dacă dieta keto nu este pentru oricine, cu siguranță are și efecte benefice din moment ce atât de multe persoane din toată lumea au adoptat-o cu succes și o urmează la un secol de la invenția ei. Însă înainte de a vă apuca să mâncați puțini carbohidrați și multe proteine și uleiuri, informați-vă temeinic din cât mai multe surse și, mai ales, încercați să faceți totul cu moderație.