Decizia de a da lapte praf copilului apartine, in primul rand, parintilor, iar pediatrul va trebui sa poata indemna persoanele sa fac alegerile tinand cont de nevoile bebelusului. In plus, chiar si atunci cand a fost ales un anumit tip de lapte, este important ca parintii sa urmareasca modul in care acesta s-a dezvoltat si ce reactii are la acel lapte praf. De asemenea, este foarte important ca, pe masura ce copilul se dezvolta, sa fie schimbat laptele folosit, astfel incat sa fie potrivit cu noile cerinte.

Ce lapte praf ar trebui sa fie ales pentru copii?

Producatorul, marca si varianta de lapte praf difera in functie de mai multe criterii. Este foarte important ca in cazul copiilor care au alergie la lactoza sa fie cumparat un lapte fara aceasta. Ceea ce ar trebui sa stie toti parintii care folosesc lapte praf pentru alimentatia copilului este ca isi pot da foarte bine seama daca alegerea facuta este cea mai buna numai dupa ce folosesc timp de doua saptamani respectivul lapte. Acesta este, de altfel, si intervalul de timp necesar pentru a determina daca produsul se potriveste copilului.

Pe piata exista lapte gata preparat, care poate fi utilizat pe loc, lapte lichid concentrat, care trebuie sa fie amestecat cu apa, si laptele sub forma de pulbere, care trebuie combinat cu apa inainte de administrare. Formulele lichide sunt cele mai scumpe, iar laptele praf este considerat cel mai ieftin.

Este important de mentionat faptul ca laptele praf este perfect sigur atunci cand sunt respectate cu atentie proportiile recomanate pe cutie. Nu ar trebui sa fie facut un lapte mai concentrat, dar nici mai diluat. Laptele vine in general la pachet cu o lingurita care are si rol de masura.

Formula de lapte peste foarte importanta

Sunt mai multe formule de lapte praf destinate sugarilor, iar unele dintre ele pot fi facute din lapte de soia si sunt recomandate copiilor care au intoleranta la laptele de vaca.

Formulele care contin lapte devaca sunt unele dintre cele mai des folosite, insa, daca ele genereaza eruptii pe pielea bebelusului sau alte reactii alergice, este necesar sa fie inlocuite cu alt tip de lapte. In sensul acesta va fi respectata intocmai parerea specialistului.

Medicul este, de asemenea, si cel care va trebui sa recomande formulele de lapte praf special pentru bebelusii prematuri, pentru aceia care au greutatea foarte mica si pentru copiii cu nevoi speciale.

Se poate opta pentru lapte organic sau pentru lapte normal. Alegerea apartine, in acest caz, exclusiv persoanei care cumpara. Se spune ca nu exista date specifice care sa indice ca laptele organic ar fi mai sanatos decat cel normal.

Daca mancarea organica este alegerea intregii familii, atunci si laptele bebelusului ar putea respecta aceste principii, singura problema a lui fiind ca este mai scump si mai greu de gasit in comparatie cu laptele clasic.

In momentul in care este ales laptele praf, fiecare persoana ar trebui sa tina cont de nevoile metabolice specifice ale copilului.