Denisiparea este operatiunea de eliminare a nisipului din foraj. Nisipul de obicei se strange la baza forajului si poate ajunge la suprafata daca nivelul de nisip ajunge sa obtureze fantele filtrelor.

Denisiparea este operatiunea de eliminare a nisipului din foraj. Nisipul de obicei se strange la baza forajului si poate ajunge la suprafata daca nivelul de nisip ajunge sa obtureze fantele filtrelor. Acesta ajunge la suprafata impreuna cu apa prin intermediul pompei de extragere a apei.

Beneficiile denisiparii

Dupa efectuarea operatiunii de denisipare ve-ti observa o crestere a randamentului, apa se scoate din foraj mai usor si curata. Dupa denisipare apa este aproape sau la fel de curata ca atunci cand a fost realizat forajul. 

Cand e nevoie de denisipare?

Momentul in care este nevoie de denisipare este foarte evident, atunci cand se extrage apa din foraj iar aceasta iese la suprafata cu nisip sau cand pompa nu mai scoate apa din foraj cu aceeiasi eficienta. Fenomenul de nisipare apare la forajele utilizate si exploatate in mod inadecvat.

Pentru fiecare foraj in parte momentul in care este nevoie de o denisipare poate aparea diferit, de la un an la 5 ani sau chiar niciodata, totul depinde de utilizare si calitatea lucrarilor initiale. Din acest motiv va recomandam sa lucrati cu o echipa de profesionisti in lucrari de foraje, daca nu stiti de unde sa gasiti o astfel de echipa puteti cauta pe www.prolist.ro si trebuie sa verificati care sunt preturile practicate.

Astfel, este foarte greu de estimat cand aveti nevoie de o lucrare de denisipare, momentul necesitatii unei astfel de lucrarii depinde de foarte multi factori.

Cum se realizeaza o denisipare?

Una dintre cele mai populare metode de a realiza denisiparea este cu ajutorul unei pompe de aer, prin sistemul de aer-lift. Se introduce aer la baza forajului iar presiunea acestuia va ridica impreuna cu aerul introdus particulele de nisip de la baza forajului. 

Durata lucrarii de denisipare poate varia in functie de adancimea forajului, diametrul forajului si alte aspecte tehnice. In principiu acesta operatiune poate dura de la o zi pana la 3 zile.

Cat costa o denisipare?

Valorea unei operatiuni de denisipare este greu de estimat. Preturile pot varia in functie de o multitudine de factori precum: 

  • Adancime
  • Diametru
  • Nivelul static al apei
  • Pozitionarea filtrelor
  • Tipul de pietris filtrant
  • Locatia lucrarii

Pentru a avea o estimare de pret putem sa dam un scenariu pentru care se face o oferta de pret: Pentru un put de foraj in Campia Romana de 40m adancime si un diamtru de 125mm pretul este de 400 lei.

Ce probleme pot aparea dupa denisipare?

Daca denisiparea nu este facuta conform procedurilor standard sau este executata de o echipa fara experienta in domeniu, in urma denisiparii pot aparea probleme. Cea mai intalnita problema este denisiparea sa nu aiba efectele dorite iar nisipul sa persiste sa vina cu apa extrasa. Alta problema foarte mare care poate aparea este spargerea tubulaturii care are consecinte foarte mari.

Nu recomandam sa va puneti manusile de lucru si sa incercati o operatiune de denisipare pe cont propriu.