Dicționar de brânzeturi

Brânzeturile pot fi clasificate în funcție de laptele folosit în obținerea lor, a consistenței, procesului de fabricație, conținutului de grăsime sau întrebuințării în bucătărie.

Brie

Este cel mai vechi sortiment, renumit și sărbătorit sortiment de brânză franceză.Documentele arată că se fabrica  încă de e vremea lui Carol cel Mare, adică în sec.al VIII-lea. În 1815, vestitul Taleyrand a numit-o “ Regina brânzeturilor “ . La servire trebuie să fie însoțită de o șampanie de mare calitate. Brie este o brânză moale de vaci cu o crustă de mucegai alb.

Brânză de burduf

Se obține din laptele de oaie nepasteurizat.În unele zone maturarea se face în burduf natural sau în coșulețe realizate din coajă de brad.Gustul primit de la coaja de brad dă o aromă deosebită. Se găsește mai ales în zonele montane Făgăraș, Bucegi, Piatra Craiului.

 

Camembert

A fost numită adesea “ verișoara brânzei Brie “  cu care se aseamană. Este un produs specific al Normandiei, o brânză moale , cremoasă. Camembert se face din lapte nepasteurizat, maturarea este de cel putțin 3 săptămâni. Se mănâncă de obicei nepreparat pentru că la temperaturi mari își pierde aroma subtilă și textura.Cel mai adesea se însoțește cu fructe proaspete, alune, nuci și migdale, dar și cu carne, sau doar în compania unui vin și a pâinii țărănești.

Mozzarella

Brânză italiană moale, ușor sărată, de culoare albă, asemănătoare cașului dulce românesc. Este excelentă pentru salate, pizza, lasagna sau paste cu roșii și busuioc.Se găsește în mai multe variante din laptele din care este preparată: lapte de bivoliță sau vacă.

Gouda

Este cel mai cunoscut sortiment din Țările de Jos, renumit pentru aroma deosebită. Se face din laptele de vaci un caș proaspăt care este apoi bine spălat și lăsat la maturat și uscat în matrițe speciale rotunde ținute ăn saramură. Cu cât este mai veche cu atât și aroma și gustul vor fi mai caramelizate.

Ricotta

Brânză italinească, moale, albă, preparată din zerul rezultat din laptele de capră, de oaie, capră, vacă. Este asemănătoare cu urda românească. Este săracă în grăsimi , dar foarte parfumată.Este o brânză proaspată care nu se ține la maturat, din acest motiv este foarte perisabilă. Se poate folosi atât ca aperitiv, cât și la  deserturi, salate, paste.

Brânza conține din belșug vitamine esențiale, precum A, B2, B12 si D, dar și minerale și calciu. În brânză se găsește cel mai mare procent de calciu din laptele utilizat la fabricare, dar și cantități importante de zinc și fosfor. Calciul este esențial atât pentru copii, cât și pentru femeile aflate la menopauza, care din lipsa calciului pot suferi de osteoporoza.

articol scris de Pradatu Gabriela Andreea 

V-a plăcut articolul nostru ?

Vă așteptăm și pe pagina de Facebook.

Rămâi conectat pentru articole interesante din gastronomie și nu numai!