Dietele vegetariene capătă tot mai multă popularitate, fiind adoptate de oameni din motive etice, religioase ori chiar ecologice, dar și din motive ce țin de sănătate. În această ediție, vom expune cateva idei despre efectele dietelor vegetariene asupra organismului.

Dieta-minune împotriva bolilor?

Factorii ce țin de dietă și de nutriție sunt responsabili pentru 30% din totalul bolilor în țările dezvoltate, și pentru 20% în țările în curs de dezvoltare, precum România. Este de înțeles de ce dietei vegane, promovată ca fiind alternativa sănătoasă, i se atribuie proprietăți protective contra cancerului. Deși se publică numeroase articole științifice pe aceasta temă, nu este pe deplin cunoscut efectul dietei vegane asupra incidenței mai multor boli.

Un studiu recent, ce a analizat o populație de peste 60.000 de oameni a descoperit un efect global protectiv al dietelor vegetariene (vegetarienii au 95% din riscul non-vegetarienilor de a dezvolta neoplazii, rezultatul fiind mai semnificativ statistic în grupul veganilor). Rezultate mai promițătoare au fost obținute în cazul cancerelor din sfera gastro-intestinală: vegetarienii în general, și ovo-lacto-vegetarienii în special, beneficiază de un efect protectiv, cu un risc de 76% și, respectiv, 75% din cel al non-vegetarienilor.

Iar cand noi am cautat restaurante vegetariene la noi in tara si incidenta acestora, ne-am bucurat sa gasim varietate dar sa si avem deja clinici specializate in acesta dieto-terapie, cum este clinica exclusiv vegetaraiana a medicului Dr. Vanessa Youness

Medic cu o poveste intersanta, care si prin dieto-terapie sa vindecat de o boala  grea si acum a dezvoltat acest proiect terapeutic in folosul tuturor ce vor sa previna sau sa trateze boli ale secolului nostru.

Am ramas placut impresionati cand am sunat la clinica, pentru mai multe detalii si am fost invitati sa mergem sa vedem clinica si sa degustam din retetarul „sanatos si gandit pentru a hranii mitocondria celulara”, ne-a spus medicul Vanessa Youness. 

Sigur ca este o alegere individuala, insa studiile si cererea tot mai mare de harana vegetariana fie in magazine alimentare, restaurante sau fie chiar si in clinici, trebuie sa ne spuna un pic mai mult, despre trendul unei vieti tot mai educate sanatos.