Până aproape de vârsta de 6 luni, bebelușul și ia toate vitaminele, mineralele și nutrienții din laptele matern sau formulele speciale de lapte praf. Începând cu vârsta de 6 luni, este recomandat să începi diversificarea la bebeluși, constând într-o gamă variată de alimente solide.

Ce reprezintă diversificarea?

Diversificarea sau alimentația complementară nu exclude hrănirea cu lapte praf, ci o completează cu o gamă de alimente solide. La început, nu contează cât anume mănâncă bebelușul, ci cu obișnuirea lui cu alimentele solide, în special piureuri din fructe și legume. 

Totodată, după introducerea diversificării, este indicată continuarea alăptării cu lapte matern sau cu formule praf, pentru că acestea sunt încă o parte importantă în dieta lui în primul an de viață.

De ce nu e bine să introduci diversificarea mai repede de 6 luni?

Specialiștii sunt de părere că dacă diversificarea are loc înainte de vârsta de 6 luni, bebelușului îi va fi greu să se obișnuiască cu acest mod de hrănire. De asemenea, până în vârsta de 6 luni sistemul digestiv nu este suficient dezvoltat, deci nu poate digera alimentele solide.

Iată și alte motive pentru care diversificarea la bebeluși nu trebuie făcută înainte de împlinirea vârstei de 6 luni: riscul de infecții, dezvoltarea de alergii, scăderea producției de lapte matern pentru mamă. 

Tipuri de diversificare

Diversificarea este o etapă importantă atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. De aceea trebuie să știi că sunt mai multe tipuri de diversificări, grupate pe categorii de vârstă. De aceea, este indicat să te consulți cu medicul pediatru, ori de câte ori faci modificări în alimentația sugarului.

În funcție de vârsta bebelușului, diversificarea este împărțită în:

  • Diversificarea precoce – apare la vârsta de 4 luni, doar că sistemul digestiv și rinichii bebelușului nu sunt dezvoltați, motiv pentru care cresc riscurile de infecții și alergii la bebeluș;
  • Diversificarea la 6 luni – este recomandată de cei mai mulți pediatri, dat fiind că bebelușul are nevoie să își refacă depozitul de fier. Este cea mai potrivită vârstă de a-i fi introduse bebelușului noi arome și texturi, pe care le va primi foarte bine;
  • Diversificarea clasică – este cea inițiată de mamă, care decide să îi ofere bebelușului piureuri, la recomandarea medicului pediatru. Se recomandă piureurile din legume, pe care să le administreze cu lingurița.
  • Autodiversificarea sau diversificarea naturala – mai este numită și „baby led weaning” (BLW) și apare atunci când bebelușul își alege singur ce legume să mănânce, dintre cele fierte și tăiate, care îi sunt prezentate. Astfel, cel mic mănâncă ce vrea și cât vrea.

Ce beneficii are diversificarea pentru bebeluși?

Pentru a crește sănătos și puternic, bebelușul are nevoie de vitamine și nutrienți. Imediat cum începe să mănânce alimente solide, este important să optezi pentru fructe și legume cât mai naturale și, pe cât posibil, fără să fie stropite.

Între 6 și 8 luni, bebelușii sunt extrem de receptivi la alimentele solide, cele moi, piureuri din fructe și legume, care să fie ușor de înghițit.  Deși la început cel mic va vrea să mănânce doar lapte, nu trebuie să fii descurajată, ci trebuie să mai încerci. Optează pentru lingurițe moi, de mici dimensiuni, în care să pui piureul, apoi să crești treptat cantitatea. Totodată, este recomandat să încerci tot mai multe fructe și legume, sub supervizarea pediatrului, ca cel mic să își aleagă.

Alimente permise în funcție de schema de diversificare

Nu există o anume ordine pentru introducerea alimentelor solide în alimentație, ci trebuie să optezi pentru fructe și legume cât mai bogate în fier, vitamine și minerale. Din categoria legumelor sunt recomandate dovleac, cartof alb ori cartof dulce, din categoria fructelor, mere, banane si pere, cereale din orez îmbogățite cu fier, leguminoaase, paste și pâine.

Alimente permise de la 0 la 4 luni

În primele luni de viață, primordial este laptele: matern sau cel praf. 

Alimente permise de la 4 la 6 luni

În continuare este recomandată hrănirea cu lapte, pe cât posibil, la sân. După împlinirea vârstei de 4 luni pot fi încercate și legumele, doar cu acordul medicului pediatru.

Alimente permise de la 6 la 8 luni

Acum pot fi introduse alimente semi-solide, datorită faptului că bebelușul are și primii dințișori. Diversificarea presupune folosirea următoarelor alimente:

  • Lapte – praf sau de origine maternă;
  • Cereale – cât mai îmbogățite cu fier: cereale din orez, fulgi de ovăz;
  • Piureuri din fructe – banane, pere, prune, mango;
  • Legume făcute piure – cartof dulce, morcovi, dovleac, mazăre, cartof alb;
  • Leguminoase;
  • Iaurt neîndulcit;
  • Brânzică fără sare.

Alimente permise de la 8 la 10 luni

Bebelușul capătă mai multă energie și poate refuza să manânce alimente, dar poți încerca:

  • Lapte – matern sau praf;
  • Cereale – orz, susan, paste, orez, fulgi de ovăz;
  • Fructe – mere, pere, banane, mango, kiwi, piersici;
  • Struguri – pentru a face un piure moale;
  • Legume – fierte sau la aburi;
  • Brânză cottage.

Alimente permise de la 10 la 12 luni

În această perioadă, papilele bebelușului se află în continuă dezvoltare, fapt pentru care va adora să încerce alimente noi. La această vârstă îi poți da:

  • Fructe – banane, pere, mere, piersică, papaya, pepene, struguri, kiwi, mango, prune etc.;
  • Legume – cartofi albi și roșii, morcovi, dovleac, mazăre, fasole verde, broccoli, conopidă, ceapă, roșie, usturoi;
  • Cereale – mei, fulgi de ovăz, orez alb și brun, grâu, paste, hriscă;
  • Leguminoase – fasole roșie, năut, mazăre și linte;
  • Lactate – iaurt și brânze degresate.

Doctor Cristina Căliman – a lucrat în mai multe spitale din Franța și România