Gastronomia este un domeniu foarte complex, o îmbinare a științei cu arta, de o mare importanță pentru oricine. Probabil cele mai multe dintre persoane adoră mâncarea, adoră să încerce diferite gusturi și texturi, fie că vorbim despre feluri principale de mâncare, gustări sau deserturi. Însă sunt și foarte multe dintre acestea care adoră să și gătească această mâncare.

Poate în acest fel se relaxează,sau poate pur și simplu își doresc să prepare cu mâna lor ceea ce consumă. Însă acest lucru nu este foarte ușor de făcut, pentru că prepararea unor mâncăruri delicioase necesită anumite cunoștințe.

Cum putem învăța să gătim corect?

Pentru a putea prepara mâncare delicioasă trebuie să ai cunoștințe solide în domeniu. Nu poți să iei pur și simplu ingrediente, să le amesteci, să le gătești și apoi să te aștepți să iasă ceva bun. Este necesar să știi fiecare ingredient când și cum se folosește, în ce combinații se poate asocia, dacă necesită anumite temperaturi și dacă are reacții cu alte ingrediente. 

Poți să îți cumperi niște cărți de gastronomie Books Express, să urmărești diferite canale gastronomice ale unor chefi renumiți care să te învețe cum să gătești, sau poți să te înscrii la anumite cursuri. Orice variantă ai alege trebuie să îți formezi o bază de cunoștințe în domeniu, și apoi să practici cât mai mult pentru a prinde experiență.

Ce cărți pentru gastronomie se recomandă?

Cărțile din domeniul gastronomiei sunt scrise de obicei de către chefi renumiți, gata să își împărtășească secretele în domeniul culinar. Poți să găsești de la cărți care te învață cum să gătești mâncăruri de bază, cărți care sunt dedicate exclusiv deserturilor, cărți care te învață cum să gătești sănătos sau cărți care te învață metode de a găti din diferite colțuri ale lumii și obiceiuri culinare ale diferitelor popoare.

Pentru că suntem într-o eră a tehnologiei vei găsi, de asemenea, cărți despre cum să gătești ca pe tik tok, etc. Și poate te întrebi de ce să cumperi o carte ca să înveți să gătești când poți căuta pe web și vei găsi orice rețetă dorești. Greșit! O gospodină care se respectă și care dorește să facă artă în bucătărie va avea în mod sigur o colecție de cărți gastronomice.

În plus, o carte cu rețete culinare poate fi o bună idee de cadou pe care îl poți oferi cuiva drag despre care știi că este pasionat de bucătărie. Printre cele mai căutate titluri se numără The Flavor Bible de Karen Page, Larousse Gastronomique de Hamlyn, An Unapologetic Cookbook de Joshua Weissmann, o carte care a fost numărul 1 New York Times Bestseller. The World Atlas of Coffee de James Hoffman și The world Atlas of Wine de  Jancis Robinson sunt două cărți care te învață nu despre mâncare, ci despre cum să savurezi o cafea bună, respectiv un vin excepțional.

Bucătari celebri precum Stanley Tucci, Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Jamie Oliver sau Gennaro Contaldo, pe care îi poți găsi în restaurante cu stele Michelin, gătind pentru cele mai mari personalități, au colecții impresionante de cărți pe care le-au scris pentru a te ajuta să gătești mâncăruri delicioase. Astfel, citind cărțile lor și urmărind sfaturile și rețetele acestora poți crea feluri impresionante de mâncare, uimind astfel toți cunoscuții și prietenii atunci când vor servi masa la tine acasă.

Ce fel de cărți ar trebui să citească un bucătar profesionist?

Dacă ești bucătar profesionist asta nu înseamnă că deții toate cunoștințele despre cum ar trebui să obții o mâncare perfectă. De aceea, este important să te documentezi în permanență despre asta. Dacă dorești să planifici un meniu este indicat să te inspiri din The Flavor Bible, această carte te-ar ajuta în a decide ce meniu să faci și cum să îl obții.

Dacă ești la început în domeniu atunci alege să citești How Baking Works de Paula Figoni, o carte excelentă pentru bucătarii începători. Dacă dorești să obții o artă, nu doar mâncare într-o farfurie, te sfătuim să te inspiri din cartea Culinary Artistry de Andrew Dornenburg și Karen Page. Iar pentru brutari și patiseri se recomandă cartea Bread de Jeffrey Hamelman, o carte din care vei învăța secretele obținerii unor produse de patiserie excelente și o pâine care nu ar trebui să lipsească de pe nici o masă.

O mare amploare o au concursurile gastronomice, acolo unde pasionații de bucătărie se pot înscrie pentru a obține experiența unei perioade de lucru lângă bucătari celebri. În acest fel vei avea ocazia să îl vezi pe respectivul bucătar în acțiune, modul în care își organizează și își desfășoară treaba în bucătărie și poți învăța de la el secrete din interiorul bucătăriei. Poți să afli pe ce condimente mizează, cât și cum să respecți timpii de gătire și chiar ce părți din ingrediente să folosești pentru a obține cel mai delicios preparat.