Observator Culinar

Dupa o iarnă lungă, friguroasă, în care hainele groase au ascuns destul de bine câteva kilograme în plus, a venit vara, când excesele din timpul iernii trebuie şterse cu buretele.

Ce mâncăm vara pentru a putea  slăbi sănătos şi frumos sau numai pentru a ne menţine un tonus adecvat?

Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor în plus, pentru că, în această perioadă, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflectă într-un apetit mai scazut, pasul cel mai important către silueta mult dorită. În plus, pe parcursul verii, este mult mai uşor de urmat o dietă echilibrată şi diversificată, datorită marii varietăţi alimentare specifice acestui sezon, mai ales în ceea ce priveste fructele şi legumele. Se vor evita în acest mod dietele drastice, care solicită inutil organismul, iar rezultatele pentru siluetă şi sănătate le vei obţine bucurându-te în acelaşi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp.

Dieta de vară:

  • trebuie sa fie bogată în fructe şi legume proaspete, cu conţinut caloric redus;
  • ar trebui exclusă carnea, precum şi produsele lactate care au un conţinut ridicat de grăsimi;
  • sucurile din fructe si legume, laptele degresat, iaurtul natural fără grăsimi, cerealele integrale sunt alimentele de bază pentru această dietă. Acestea sunt alimente sărace în calorii, dar bogate în fibre, calciu şi alţi nutrienţi importanţi.

 

“Toata lumea are tendinţa de a mânca mai uşor în timpul verii. Important este ca dieta urmată în această perioadă să fie echilibrată nutriţional şi să suplinească pierderile electrolitice, determinate de transpiraţia în exces, mult mai mari din timpul verii”, spune dr. Alice Burcea, medic specialist în endocrinologie în cadrul Medcenter Bucureşti Berceni. Aceasta oferă cititorilor DoctoriOnline atât câteva sfaturi nutriţionale, cât şi un exemplu de dietă optimă pentru perioada verii.

 

Fibrele au câteva roluri deosebit de benefice pentru organism şi siluetă, spune specialistul. Fibrele ajută ajută la controlul greutăţii prin inducerea senzaţiei de plenitudine, scad apetitul, modulează nivelul zahărului din sange prin încetinirea digestiei carbohidraţilor şi prevenţia absorbţiei rapide.

Fructele şi legumele conţin antioxidanţi şi alţi fitonutrienţi care încetinesc procesele de oxidare ce induc îmbătrânirea ţesuturilor, protejează de cancer şi boli cardiovasculare, îmbunătăţesc tensiunea arterială, protejează cordul şi, foarte important, au un conţinut caloric redus.

 

MICUL DEJUN poate include: lapte degresat cu cereale integrale/ un suc proaspat de fructe şi legume, alături de o felie de pâine prăjită cu 150 g brânzică degresată de vacă/ un iaurt natural mare/ 2 ouă fierte tari şi o roşie.

 

Pentru PRÂNZ putem opta fie pentru supe şi ciorbe de legume, fie pentru salate de legume, cartofi copţi cu puţin ulei de măsline, legume la gratar, paste sau orez cu sos de roşii. Consumaţi cât mai mulţi ardei graşi, dovlecei, varză albă şi roşie. Evitaţi toate mâncărurile care necesită prăjirea (grăsimea are un efect termic asupra organismului) şi optaţi  pentru preparatele fierte sau pentru cele preparate la gratar. Puteţi da gust mâncărurilor cu ierburi aromatice şi condimente care stimulează arderea grăsimilor din organism.

CINA va consta în salate de legume, cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie, cartofi natur, iaurt.

 

Este permis consumul unei îngheţate pe săptămână sau o ciocolată amăruie.

 

Eliminaţi alcoolul, excesul de sare, orice fel de băuturi carbogazoase precum şi painea albă. Toate conţin zahăr, coloranţi şi conservanţi. Acţionează nociv la nivelul digestiei, sângelui, reduc nivelul de minerale şi pot provoca indigestie. Să nu mai vorbim despre cât de mult afectează zahărul silueta.

 

“Încercaţi să beţi cât mai multă apă, sucuri naturale, ceaiuri şi băuturi făra zahăr. Beţi apă plată, 2-2.5 l pe zi, ceaiuri neîndulcite, compoturi. Se poate folosi o linguriţă de miere sau zahăr brun”, recomandă medicul Alice Burcea de la Medcenter Bucureşti Berceni.

 

Sursa: Doctori Online