Din păcate, foarte mulți români care se încălzesc folosind un dispozitiv termic pe lemne, încă desconsideră importanța majoră a unui coș de fum pentru siguranța caselor și a membrilor familiei. Și cum o mare parte a incendiilor de locuințe din țara noastră sunt cauzate de sistemele improvizate ale evacuării fumului din centrale, sobe sau seminee pe lemne, ne-am propus ca în acest articol să tratăm subiectul delicat al calității și regulilor de respectat când vine vorba despre coșul de fum.  

Fiind o temă serioasă și destul de complexă, am apelat la ajutorul profesioniștilor de la PEFOC să ne explice cum să ne dăm seama dacă sistemul nostru de evacuare va face față sau nu, rigorilor de funcționare în perfectă siguranță pentru căminul nostru. Așadar, meșterii sibieni cu peste 20 de ani de experiență în industria soluțiilor alternative de încălzire, ne prezintă câteva reguli de bază și informații pe care trebuie să le cunoaștem pentru a evita problemele de funcționare ale coșului de fum.

Principala cauză a coșurilor de fum care nu funcționează corect este proiectarea greșită a sistemului de evacuare a gazelor generate de arderea combustibilului folosit pentru încălzire. Indiferent dacă proiectul prevede montarea coșului la interior sau la exterior este foarte important să găsești locul potrivit pentru amplasare. În acest sens, trebuie să apelezi doar la specialiști autorizați, care vor ține cont de arhitectura spațiului în care urmează să fie construit un șemineu, o sobă sau o centrală pe lemne, respectând toate criteriile tehnice care se impun în montajul profesionist.

Materialele folosite pentru construcția coșurilor de fum sunt extrem de importante pentru o eficiență ridicată. Materialele disponibile pentru construcția coșurilor sunt diverse și au proprietăți diferite. Astfel, se pot folosi componente din ceramică refractară, oțel, materialele prefabricate sau fontă, în funcție de fiecare proiect în parte. În acest sens, specialiștii în șeminee de la Pefoc recomandă kit-urile complete de cos de fum inox cu design modern, ușor de configurat și deosebit de rezistent pe termen lung.

Clima și factorii de mediu precum, temperatura, altitudinea, direcția vântului sau presiunea atmosferică, reprezintă alți factori critici care pot influența în mod direct fenomenul de evacuare a gazelor arse. De exemplu, atunci când plouă și presiunea atmosferică este scăzută, fumul va fi evacuat mai greu. Pe de altă parte, în anotimpul rece, atunci când valorile sunt scăzute, diferența de temperatură dintre aerul cald ce iese pe coș și aerul foarte rece din mediul exterior, favorizează tirajul.

Pe lângă alegerea șemineului și folosirea în procesul de construire doar a materialelor de calitate superioară, coșul de fum necesită de asemenea, o întreținere corespunzătoare prin curățare profesională de cel puțin două ori pe an.

Așadar, dacă ești în căutarea calității și îți dorești un coș de fum profesional, șeminee pe lemne, șeminee pe gaz sau peleți, modele puternice de termosemineu, sobe noi cu aspect rustic sau poate un șemineu electric potrivit pentru seri magice în apartamentul de la bloc, magazinul online www.pefoc.ro îți stă la dispoziție cu produse și materiale premium, servicii de montaj și întreținere profesională pentru întreg sistemul de încălzire, asigurându-ți confortul termic total, la prețuri pentru fiecare buzunar!