Lahmacun sau pizza turceasca este o pizza cu carne tocata de vita, bine condimentata, amestecata cu cubulete de ardei, ceapa si usturoi si asezata pe un blat subtire dospit, similar cu cel de pizza.

Lahmacun este o gustare turceasca, care se mananca fierbinte, din cuptor. Preparate similare se gasesc in zonele arabesti. Denumirea de „Lahmacun” isi are insa originea in limba armena „lahm am dschun” insemnand „Carne cu aluat”.

În varianta vegetariană, lahmacun este fără carne tocată. Lahmacun este o gustare tradițională din Turcia, care este de obicei mâncată caldă, direct din cuptor.

La preparare se folosește un aluat simplu subțire din făină, drojdie, apă, sare de bucătărie și eventual un pic de ulei. Clătita de dimensiunea unei farfurii, se umple cu un amestec din carne tocată, crudă de miel sau vită, roșii, ceapă, usturoi și boia de ardei, care se condimentează cu chimion, sumac, piper și sare.

Lahmacun este servit în mod tradițional, cu pătrunjel, ceapa tocată și un sfert de lămâie tăiată – clătita este stropită cu suc de lămâie, și se mănâncă fierbinte, direct din cuptor, cu mâna.

Ingrediente:

Blat:

  • 250 grame faina
  • 150 grame apa+lapte sau numai apa
  • 12 grame drojdie
  • 1/2 lingurita sare

Umplutura:

  • 250 – 400 grame carne tocata miel sau amestec vita+miel
  • 5 linguri bulion concentrat
  • 1 rosie
  • 1/2 ardei gras verde
  • 1 ceapa rosie
  • cateva fire patrunjel tocat
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingurita cumin
  • un varf cutit nucsoara macinata
  • 1 lingurita boia

Pentru servit:

  • felii de lamaie
  • felii de rosie sau taiata cubulete
  • patrunjel tocat

Mod de preparare:

Daca faceti cu carne cruda, este indicat sa preparati intai carnea, pentru a sta la frigider cel putin o ora.

Blat:

Drojdia o amestecam cu putina apa si un varf de lingurita de zahar, o lasam 10 minute. Restul ingredientelor, peste care am pus si drojdia, le amestecam cu ajutorul unui robot sau cu mana, pana obtinem un aluat omogen, moale, nelipicios.

Lasam aluatul sa creasca, in jur de o ora, in functie de temperatura, pana isi dubleaza volumul.

Reteta originala este facuta cu carne cruda.

Tocam ceapa marunt, rosia o dam pe razatoare, alegem coaja si o arunam si ardeiul il tocam cubulete mici. Le punem peste carnea tocata, adaugam bulionul, patrunjelul tocat, cuminul, boiaua si nucsoara. Amestecam bine, potrivim de sare si piper, dupa gust, si amestecam din nou, pana se omogenizeaza foarte bine compozitia.

Punem la frigider pentru cel putin o ora. Incalzim cuptorul la 230 grade Celsius. Asezam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt.

Pofta buna!