Bucătăria. Acest domeniu în care dacă spui vintage, are valoare şi greutate, dacă spui actual, vorbeşti de tehnologie in continuă dezvoltare.

Este o artă.  O artă care, cum spune cineva drag mie, dispare cel mai repede.

Pentru a dispărea foarte repede însă, are nevoie de trei virtuţi:

  1. Aspect, pentru că întâi trebuie să atragă privirea;
  2. Miros, care să-ţi aprindă dorinţa de a consuma şi
  3. Gust, care să le desăvârşească pe celelalte două.

Din păcate, acest vis frumos, de cele mai multe ori se loveşte de ignoranţa multora, care percep ce se întâmplă în bucătărie, ca ceva care se întâmplă oricum, deci nu contează cine şi cum prestează activităţile.

Pentru ca cineva să realizeze dacă îi place meseria de bucătar la nivelul la care să o treacă de la artă la hrană şi la viaţă de calitate, trebuie să aibă în vedere, următoarele probe de foc:

  1. Să nu creadă că oricine poate găti;
  2. Să „vadă” alimentele până la nivel de nutrienţi şi înapoi către aspect şi cromatică;
  3. Să fie dispus să-i acorde suficient timp activ încât să fie parte din viaţa lui, fără de care să nu se simtă împlinit;
  4. Să îşi iubească semenii, încât să vrea să le ofere calitate cât mai înaltă;
  5. Să cunoască atât de bine toate locurile din bucătărie, încât, instinctiv, să poată găsi toate ustensilele de care are nevoie;
  6. Să nu uite niciodată că meseria de bucătar este o meserie care se face într-o echipă;
  7. Să se pregătească într-o continuă ascensiune, încât, în orice moment, să poată înlocui orice membru al echipei de lucru;
  8. În bucătărie nu se potriveşte zicala: *las-o mă, că merge aşa*;
  9. Să îmbine într-o simbioză perfectă: natura, cu tot ce ne dă pentru alimentaţie, cu chimia, pentru a face combinaţii corecte şi matematica, pentru ca bucătăria să nu ajungă la gradul de mare risipă de materii prime.

În concluzie, pentru a fi în trend pe cât posibil: bucătăria trebuie să îţi placă puţin peste pragul nebuniei sau să simţi că-ţi curge prin vene. Atunci te vei numi cu adevărat bucătar.

 

Semnează: formatorul de pregătire teoretică a cursurilor pentru minunata, bogata şi nemuritoarea meserie de bucătar, Corina Andronic. Centrul de Formare Profesională Eurodeal