Când spunem plăcintă ne gândim la un preparat nelipsit de la orice petrecere, masă în familie sau pur şi simplu fără un motiv special.

Fie că este vorba de o variantă cu mere, dovleac, brânză şi stafide, brânză sărată sau alte umpluturi, te încântă şi îţi potoleşte foamea, dar poate fi şi prilej de a aduna oamenii împreună.

Pentru cei care nu au timp să întindă foi subţiri, există şi o variantă în comerţ, care dă rezultate foarte bune. Voi încerca să ofer soluţii pentru cei cu timp şi fără timp, pentru a se bucura cu toţii de acest deliciu gastronomic.

Variantă pentru cei care găsesc relaxare în bucătărie:

Foi de plăcintă

Coca:

10 linguri de apă călduţă,

10 linguri de ulei,

făină cât cuprinde,

puţină sare,

drojdie (pakmaya) cât o nucă (cub de 25 de grame),

1 linguriţă de zahăr.

Pentru frăgezime:

7 linguri de ulei cu făină până la consistenţa unui nisip umed.

Mod de pregătire:

Drojdia cu o linguriţă de zahăr se freacă până ce devine apoasă. Se adaugă 2-3 linguri de apă călduţă şi se acoperă cu un strat fin de făină. Se lasă 5 minute să crească.

Această maia se amestecă cu 10 linguri de apă călduţă, 10 linguri de ulei, puţină sare şi făină cât cuprinde. Se face o cocă de consistenţă ca cea de pâine din care se întinde o foaie potrivit de groasă.

Separat se amestecă 7 linguri de ulei cu făină, până arată ca un nisip umed, iar această cremă se întinde peste foaia întinsă pe masă.

Se rulează şi se împarte în câte foi se doreşte, iar fiecare din ele se întinde astfel încât sa încorporeze crema de ulei şi făină.

Se umple cu ce doriţi. Se asează în tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace la foc moderat în cuptorul preîncălzit, aproximativ 45 de minute.

Sugestie de umplutură

1 kg brânză dulce de vaci

1 kg telemea de vacă/oaie după gust, dată pe răzătoarea mare

10 ouă bătute spumă

Pentru faţă:

1 iaurt simplu+ 2 ouă.

Variantă pentru cei care nu au niciodată timp:

1 pachet de foi subţiri pentru plăcintă,

Puţin ulei pentru stropit fiecare foaie.

Pentru a avea un aspect deosebit, după ce s-a adăugat umplutura, fiecare foaie se asează în tavă cât mai îngrămădită. (preferabil să se folosească o tavă rotundă).

În speranţa că veţi alege să vă încântaţi atât simţurile cât şi musafirii, vă doresc:

Poftă bună!

 

Articol scris de: Andronic Corina