Rețeta zilei - Pâine de casă

Mirosul de pâine caldă, proaspăt ieșită din cuptor, era pe vremuri la ordinea zilei nu doar de sărbători, ci tot timpul anului. Nouă ni se pare greu să mai facem pâine, dar vă arătăm astăzi că există și rețete rapide și deloc complicate.

Pâinea de casă este cea mai bună alegere într-o casă cu copii, dar oricine se poate bucura de aromă plăcută a pâinilor de casă.

Ingrediente pentru pâine:

  • 450 g făină
  • 270 ml apă călduță
  • 20 g drojdie proaspătă
  • o linguriță sare
  • o lingură rasă zahăr
  • 2 linguri ulei de măsline

Pentru uns:

  • apă călduță
  • susan și mac

Mod de preparare

  1. Drojdia se amestecă într-o cană cu zahărul, puțină făină și 4 linguri de apă. Se lasă maiaua să crească.
  2. Într-un bol încăpător, se amestecă făina cu sarea și se face o gaură la mijloc, unde se pune maiaua. Se amestecă ingredientele, turnând apă câte puțin, terminând cu uleiul pus în fir subțire, până aluatul nu se mai lipește de mâni.

Aluatul rezultat,se lasă la crescut într-un vas călduț, uns cu ulei, acoperit cu un prosop.

  1. După ce a crescut, se modelează o pâine mare împletită în două, sau două pâini mai mici. Pâinile se așază în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se lasă la crescut.

Fiecare porţie de aluat se modelează în baghete cilindrice de câte 50 cm, prin rulare cu palmele pe masa de lucru. Se unesc fâşiile într-un capăt şi apoi se împletesc. Depinde cât de împletita doriţi pâinea.

După ce și-au dublat volumul, se ung cu apă călduță, se presară semințe de mac, susan și se dau la copt. Pâinea e gata când capătă o culoare arămie și se desprinde de marginile tăvii, aproximativ 30 sau 40 de minute!

Puteţi face pâinea ori în formă de cozonac ori sub forme de pâinici direct pe tavă!

Vă invităm şi pe voi pe pagina noastră de Facebook, unde discutam despre reţetele noastre şi răspundem la întrebări, împărtăşim pozele preparatelor noastre. Vă aşteptam cu drag!

 

 

Articol scris de Prădatu Gabriela Andreea.