Observator Culinar

Roşiile sunt printre ingredientele cele mai folosite în prepararea mâncărilor.În afară de gustul bun pe care pasta de roşii îl conferă, de exemplu, unei pizza sau unui sos, ar trebui să ştiţi că există şi alte beneficii ale roşiilor gătite.

Specialiştii australieni au demonstrat că acestea au aceleaşi proprietăţi ca şi statinele în cazul pacienţilor care se luptă cu nivelul crescut al colesterolului sau cu tensiunea arterială. Studiul realizat se aceştia a arătat că roşiile gătite sub formă de suc sau pastă ar putea fi o alternativă la statine, cel mai utilizat medicament în cazul acestor afecţiuni, despre care se ştie că poate genera afecţiuni cardiace.

În aceste condiţii, doar o 50 de grame de pastă de roşii sau un pahar de suc de roşii consumate zilnic ar putea reprezenta o alternativă la administrarea de statine, ajutând pe mulţi dintre pacienţi în lupta cu colesterolul. Secretul efecteleor benefice se află în nivelul ridicat de licopen din roşii, care le conferă acestora şi culoarea roşie. Licopenul este un antioxidant foarte puternic, esenţial pentru menţinerea unei stări bune de sănătate, care scade riscul de infarct şi de atac cerebral.

Specialiştii australieni, autorii a nu mai puţin de 14 studii despre beneficiile roşiilor gătite, susţin că efectele benefice în menţinerea unui colesterol scăzut, sunt mult mai reduse în cazul în care consumaţi roşii crude.

 

Sursa: Doctori Online