observatorculinar.ro

Ouăle nu sunt chiar atât de rele pe cât se spune, chiar dacă, de cele de mai multe ori când ne gândim la ele ne vine în minte un singur cuvânt: colesterol. Este adevărat că ouăle au mai mult colesterol, însă şi organismul, fie el şi al bebeluşului, are nevoie de grăsimi.

Gălbenuşul de ou, de exemplu, este un aliment deosebit de nutritiv pentru bebeluşi – conţine vitamina A, 5 grame de proteine complete şi de calitate, vitamina B12 (substanţă nutritivă carentă în dieta vegetarienilor stricţi). Un gălbenuş de ou conţine aproximativ 6 grame de grăsimi, dintre care 4 sunt nesaturate şi 2 sunt saturate.

 

De cealaltă parte însă, albuşul aduce mai mult rău decât bine, fiind unul dintre cei mai comuni alergeni. Tocmai de aceea, nutriţioniştii recomandă ferm să amânaţi introducerea acestuia în dietă, măcar până când copilul împlineşte un an.

  • Gălbenuşul gătit poate fi introdus la 7-8 luni.
  • Nu consumaţi niciodată ouă crude

Separarea gălbenuşurilor de albuşuri

Bucăţile mici de gălbenuş fierte tari şi bucăţile de albuş sunt aperitive foarte bune. Dacă vreţi să separaţi gălbenuşul crud de albuş pentru a le bate, puneţi oul crud în pâlnie, iar albuşul se va scurge în cană.

 

Spălaţi întotdeauna ouăle înainte de a le sparge!

Bacteriile periculoase se pot instala pe cojile ouălor, care pot contamina partea dinăuntru a oului crud atunci când este ascunsă din coajă. Prin urmare, spălaţi coaja ouălor cu apă caldă şi detergent de vase antibacterian (nu detergent pentru maşina de spălat). Clătiţi-le bine!

 

Nu spălaţi ouăle înainte de a le depozita, deoarece veţi îndepărta stratul natural de protecţie care ajută bacteriile să nu penetreze porii din coajă. Prin urmare, lăsaţi coaja aşa cum este cât mai mult posibil şi spălaţi-o îndată ce sunteţi gata să folosiţi oul.

 

La fel ca şi în cazul cărnii, trebuie să respectaţi cu stricteţe regulile de igienă atunci când lucraţi cu ouă crude. Spălaţi bine cu apă fierbinte şi săpun orice s-a atins de ouă: mâinile, cratiţele, vasele, ustensilele etc.

 

Cum se cumpără ouăle

Cel mai bine este să cumpăraţi ouă de la magazinul naturist. Aceste ouă provin de la găini crescute în libertate, având spaţiu suficient, netratate cu hormoni sintetici, sănătoase şi nestresate, care nu sunt ţinute în cuşti, fără a vedea lumina soarelui. Aceste ouă, care sunt inscripţionate cu cifra 0, sunt mai scumpe, dar mai sigure pentru consum, spun experţii.

 

Faceţi testul de clătinare. Deschideţi uşor cartonul de ouă şi rotiţi uşor fiecare ou pentru a vă asigura că se mişcă liber. Dacă oul este înţepenit, înseamnă că nu este proaspăt sau că este spart şi că o parte dinăuntru s-a scurs şi s-a uscat.

 

Cum se testează prospeţimea unui ou

Cuvintele „ouă proaspete” de pe cofrag înseamnă doar că au fost menţinute refrigerate de când au fost ouate.

„Ouăle proaspete” pot să nu fie deloc aşa. Pentru a testa dacă sunt proaspete puneţi un ou într-o cratiţă cu apă. Dacă se scufundă imediat, înseamnă că este proaspăt, dacă pluteşte, este prea vechi pentru a fi consumat. Dacă se răstoarnă, are 3-4 zile, iar dacă stă drept are aproximativ 10 zile.

 

Mişcarea unui ou sub apă este dată de cantitatea de aer de sub coajă, care pătrunde încet, într-o perioadă de timp. Cu cât este mai mult aer, cu atât se ridică mai mult oul din apă.

 

Ouăle mai vechi au albuşuri apoase care se risipesc în tigaie, în loc de albuşuri groase, consistente. Această lipsă de consistenţă este cauzată de subţierea şi descompunerea albuşului în urma eliberării de dioxid de carbon prin coajă.

 

Cojile de ouă proaspete sunt tari şi aspre, în timp ce cojile de ouă vechi sunt mari şi lucioase.

 

Cum se refrigerează un ou crud

Depozitaţi ouăle cu capătul mai mare în sus, adică aşa cum sunt aşezate în cofragul de la magazin. Menţinerea lor cu capătul mai mare în sus măreşte distanţa între bulele de aer din ou şi gălbenuş, care este mai greu decât albuşul şi se lasă în jos. (Odată gătite, nu contează care parte este în sus). Capătul mai mare al oului se crapă mai greu dacă este lovit.

 

Păstraţi ouăle la frigider tot timpul! Nu trandferaţi ouăle din cofragul de la magazin pe uşa frigiderelor vechi, deaoarece, de regulă, aceasta este partea cea mai caldă din frigider.

 

Ouăle trebuie menţinute acoperite atunci când sunt refrigerate, pentru a preveni pierderea umidităţii din cauza aerului uscat din frigider. Acoperirea acestora ajută, se asemenea, ca ouăle să nu capete mirosuri de la alte alimente.

 

Dacă aveţi un bebeluş cu vârsta de până într-un an, deci albuşurile nu sunt recomandate pentru consum în cazul lui, vă puteţi prepara o omletă din acele albuşuri.

 

Albuşurile de ouă crude pot fi depozitate la frigider, acoperite ermetic, aproximativ o săptămână.

Gălbenuşurile pot fi refrigerate acoperite cu apă, până la 3 zile.

 

Nu gătiţi niciodată ouăle în coaja lor în cuptorul cu microunde, pentru că vor exploda. Când gătiţi un ou fără coajă în cuptorul cu microunde, trebuie mai întâi să-i înţepaţi gălbenuşul, pentru a-l rupe, altfel poate exploda. Se va face o mizerie de neimaginat!

 

Se congelează ouăle?

Răspunsul este DA. Ouăle se congelează şi crude, şi gătite.

 

Congelarea gălbenuşurilor gătite. Gălbenuşurile fierte tari pot fi congelate într-o pungă pentru congelator până la două luni. Albuşurile fierte tari devin gumoase atunci când sunt congelate. Decongelaţi peste noapte la frigider gălbenuşurile gătite şi folosiţi-le într-o zi. Nu le recongelaţi.

 

Congelarea ouălor crude întregi. Congelaţi doar ouăle are sunt proaspete şi au coaja intactă. În primul rând, nu congelaţi ouăle crude întregi în coajă, pentru că îşi vor mări volumul şi vor sparge coaja.

 

Albuşurile se congelează bine, dar gălbenuşurile formează un gel şi devin lipicioase şi groase, dacă nu le adăugaţi sare sau zahăr.

 

Spargeţi patru ouă crude întregi într-un recipient de congelator. Amestecaţi foarte încet ouăle astfel încât să se rupă gălbenuşurile sau înţepaţi gălbenulurile pentru a le sparge. Nu amestecaţi până se formează o spumă, pentru că, astfel, veţi avea ouă uscate şi „arse” de congelator. Adăugaţi ¼ linguriţă de sare SAU 2 linguriţe de zahăr sau de sirop de porumb pentru fiecare grup de patru ouă din recipient. În acest fel, ouăle pot fi depozitate la congelator timp de maximum 6 luni.

 

Congelarea gălbenuşurilor crude. Pentru a congela gălbenuşurile crude, puneţi-le într-un recipient rezistent pentru congelator şi înţepaţi-le pentru a se sparge. Amestecaţi uşor 1/8 de linguriţă de sare sau o jumătate de lunguriţă de zahăr sau sirop de porumb pentru fiecare patru gălbenuşuri, pentru a preveni coagularea. Congelaţi-le până la 3 luni.

 

Congelarea albuşurilor crude. Albuşurile crude se congelează bine. Nu este nevoie să adăugaţi nimic în ele. Se pot congela într-un recipient rezistent pentru congelator, lăsând până la baza recipientului un spaţiu nu mai mare de 1,2 cm. Aproximativ două linguri de albuş lichid sunt echivalentul unui albuş.

 

Decongelarea ouălor crude sau gătite. Decongelaţi ouăle peste noapte, la frigider, şi folosiţi-le ziua următoare. Nu le recongelaţi.

 

„Chestia” verde din ou

Partea verde pe care o vedeţi uneori la suprafaţa unui ou fiert tare poate fi neatrăgătoare, dar este inofensivă, deci poate fi consumată în siguranţă. Această pată apare ca reacţie chimică între fierul din gălbenuş şi sulful din albuş.

 

Sunt două lucruri care pot fi făcute pentru a putea scăpa de neatrăgătoarele pete:

  • Gătiţi ouăle în apă la foc mic, nu în apă care fierbe şi nu le lăsaţi prea mult pe foc.
  • Scufundarea ouălor în apă rece după 15 minute de fierbere va opri rapid gătirea.

 

Punctele de sânge din ou

Punctele de sânge pe care le vedeţi uneori atunci când spargeţi un ou crud sunt cauzate de hemoragii din tractul reproducător al găinii. Oul este perfect sigur pentru consum, dar, dacă doriţi, îndepărtaţi pata de sânge cu vârful unui cuţit.

 

Cum deosebim oul crud de cel fiert. Rotiţi-l. Un ou fiert se va roti, în timp ce un ou crud se va mişca mult mai greoi.

(A.D.)

Sursa: Doctori Online