Preparate culinare pe care le-am consumat inca din copilarie si despre care am fi putut jura ca sunt 100 % romanesti, ajung sa ne surprinda cand le regasim in meniurile restaurantelor pe care le vizitam in vacante in strainatate. Este si cazul musacalei, o mancare delicioasa care ne duce cu gandul la mesele copioase pregatite de bunica in copilarie.

Pentru cei care nu stiau, musacaua este un preparat de baza si in bucataria greceasca, chiar daca numele este de origine araba, si este intalnit, sub diferite forme, incepand din Egipt pana in la noi, in Romania. Reteta cea mai des folosita de musaca presupune carne tocata, vinetele si sos de bechamel. Dar in ce combinatie trebuie folosite aceste ingrediente?

Maestrii bucatari spun ca la musaca se foloseste carne tocata de vitel sau carne de porc combinata cu carne de vita. In Romania insa se prepara si musaca de pui. In retetele grecesti veti gasi si musaca preparata din carne de miel, condimentata cu scortisoara si nucsoara.

Indiferent ce tip de carne alegeti pentru a prepara musacaua, aceasta trebuie neaparat sa fie tocata. Un alt secret dat de maestrii bucatari este sa prajiti putin carnea inainte sa o puneti in musaca, pentru a da o aroma unica, ce nu poate fi oferita de carnea cruda.

Sosul

Indiferent de reteta, toate musacalele au in comun sosul de rosii. Grecii folosesc piureul de rosii, care este mai gros si cu o aroma mai profunda decat clasicul sos de tomate. Secretul este sa adaugi in sosul de rosii putin vin rosu dulce pentru o aroma deosebita

Vinetele

Celalalt ingredient principal este reprezentat, desigur, de vinete. Este ingredientul care face diferenta intre musaca si lasagna. Asezate in straturi, vinetele se inmoaie si dau un gust special preparatului. Stim cu totii ca vinetele absorb grasimea ca un burete asa ca este indicat sa le gatiti direct la cuptor. Unele retete folosesc atat rondele de vinete, cat si rondele de cartofi, in timp ce alte retete se bazeaza doar pe una dintre cele doua legume.

Sosul bechamel

Musacaua se acopera cu un sos bechamel simplu – unt, faina, lapte.  Altii prefera un sos facut din lapte fierbinte amestecat cu oua si iaurt grecesc. Exista si alte retete care presupun amestecarea oualor in sosul bechamel, in timp ce alti chefi sustin ca este indicat sa mai adaugati si putina branza rasa, fie de oaie, fie parmezan ori branza feta.