Cand vine vorba de bucataria traditionala romaneasca, deserturile ocupa un loc special in preferintelor celor care iubesc mancarea ca la mama acasa.

Printre ingredientele frecvent utilizate se numara drojdia, un agent de fermentare natural care da viata unor deserturi cu arome bogate si texturi pufoase. Continua sa citesti si afla care sunt deserturile traditionale romanesti care se fac cu drojdie.

1. Cozonac

Cozonacul este fara indoiala vedeta meselor de sarbatoare in multe case din Romania. Aceasta paine dulce este umpluta cu nuci, cacao, rahat si stafide, raspandind un miros imbietor in intreaga casa atunci cand este scos din cuptor.

Prepararea cozonacului este considerata de multi o traditie in sine, implicand amestecarea atenta a ingredientelor si lasarea aluatului sa creasca intr-un loc calduros. Precum vorba „cate bordeie atatea obiceie”, cozonacul este preparat diferit in fiecare regiune a tarii. Asadar, daca esti fan cozonac, trebuie sa incerci toate variantele!

2. Pasca cu branza

Pasca cu branza este un alt desert traditional romanesc care se pregateste cu drojdie, fiind nelipsita de pe masa de Paste. Aluatul este moale si pufos, combinat cu umplutura cremoasa de branza dulce, stafide si coaja de lamaie.

Secretul pentru o pasca reusita sta in pregatirea aluatului: drojdia activa se amesteca cu laptele caldut si zaharul, creand baza perfecta pentru acest desert reprezentativ. La fel ca si cozonacul, pasca este un simbol al traditiei si este pregatita diferit de catre gospodine, dar si de catre brutari, patiseri si cofetari, in functie de regiunea tarii.

3. Gogosi

Gogosile sunt cu siguranta desertul preferat al multor romani. Cu siguranta ai auzit cel putin o data povesti cu gogosi pregatite de mame si bunici.

Facute dintr-un aluat cu drojdie, acestea sunt prajite pana devin aurii si crocante la exterior, dar raman moi si pufoase in interior. Gogosile pot fi servite simple, pudrate cu zahar, sau umplute cu gem, ciocolata sau crema de vanilie.

Secretul unei gogosi perfecte sta in folosirea corecta a drojdiei care le face sa creasca si sa devina aerate, dar si in temperatura uleiului in care sunt prajite.

4. Placinte cu diverse umpluturi

Placintele dulci facute cu aluat de drojdie ocupa un loc special in bucataria romaneasca. Fie ca sunt umplute cu mere, dovleac, branza dulce sau visine, placintele sunt un desert care nu lipseste de pe mesele romanilor.

Cum sa folosesti corect drojdia cand pregatesti aceste deserturi?

Daca e prima data cand faci un aluat cu drojdie, totul poate parea complicat – nu vei da gres cu urmatoarele sfaturi

  • Asigura-te ca drojdia este proaspata, drojdia expirata poate afecta cresterea aluatului.
  • Lichidul folosit pentru activarea drojdiei trebuie sa fie caldut, nu fierbinte, pentru a nu distruge drojdia.
  • Aluatul trebuie lasat sa creasca intr-un loc calduros, fara curenti de aer. Trebuie lasat la crescut pana isi dubleaza volumul.

Nu doar ingredientele sunt importante pentru a face deserturi delicioase, ci si reteta pe care o folosesti.  

Daca vrei sa ai mereu cele mai bune rezultate in bucatarie, Secretul Bunicii nu iti vine in ajutor doar cu drojdie de cea mai buna calitate, ci si cu o multime de retete explicate pas cu pas.

Merita sa le incerci si tu si sa iti rasfeti familia cu cele mai bune preparate!