Mai bine de 30% dintre adultii din Romania au colesterolul ridicat. Oricat de comuna ar fi afectiunea, multi oameni au conceptii gresite despre ce este si cum sa o gestioneze.

Urmatoarele mituri si clarificari ofera o perspectiva asupra ce este colesterolul si cum este legat de sanatatea cardiovasculara.

Mit: Copiii nu pot avea colesterolul ridicat.

Adevar: Colesterolul ridicat poate fi mostenit. Acesta se numeste hipercolesterolemie familiala.

Copiii care au aceasta tulburare genetica prezinta un risc foarte mare de boli de inima. Din pacate, aceasta problema este subdiagnosticata si subtratata la nivel mondial. Odata diagnosticati, copiii cu colesterol ridicat pot necesita tratament agresiv cu medicamente.

Mit: Persoanele slabe nu au colesterolul ridicat.

Adevar: Persoanele supraponderale sunt mai susceptibile de a avea colesterolul ridicat, dar asta nu inseamna ca persoanele slabe nu pot fi afectate.

De aceea, este important sa iti verifici colesterolul in mod regulat, indiferent de greutatea, activitatea fizica si dieta pe care o urmezi.

Mit: Doar barbatii trebuie sa isi faca griji in privinta colesterolului.

Adevar: Atat barbatii, cat si femeile tind sa aiba niveluri mai mari de trigliceride si colesterol pe masura ce imbatranesc. Desi ateroscleroza apare de obicei mai tarziu la femei decat la barbati, bolile cardiovasculare raman principala cauza de deces la femei. Cresterea in greutate contribuie, de asemenea, la niveluri mai ridicate.

Femeile aflate in premenopauza pot avea o anumita protectie impotriva nivelurilor ridicate de colesterol LDL (rau), in comparatie cu barbatii. Acest lucru se datoreaza faptului ca hormonul feminin estrogen se afla la niveluri mai mari in anii fertili si tinde sa ridice colesterolul HDL (bun). De aceea, femeile aflate in premenopauza au un risc mai mic sa dezvolte boli de inima.

Mit: Nivelurile de colesterol se schimba in functie de dieta si activitatea fizica.

Adevar: Dieta si activitatea fizica afecteaza nivelul general de colesterol din sange, dar nu sunt singurii factori implicati.

Excesul de greutate sau obezitatea tinde sa creasca nivelul de colesterol rau (LDL) si sa scada colesterolul bun (HDL). De asemenea, imbatranirea determina cresterea colesterolului LDL. Pentru unii, ereditatea poate juca un rol.

Mit: Daca iei medicamente pentru scaderea colesterolului, nu mai sunt necesare modificari ale stilului de viata.

Adevar: Medicamentele te pot ajuta sa-ti tii sub control nivelurile de colesterol, dar schimbarea dietei si a stilului de viata reprezinta cea mai buna modalitate de a reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Pentru a scadea colesterolul, este recomandat sa urmezi o dieta mediteraneana, cu grasimi sanatoase si sa faci cel putin 150 de minute de exercitii aerobice de intensitate moderata pe saptamana.

Mit: Consumarea margarinei in loc de unt va ajuta la scaderea colesterolului.

Adevar: Untul este bogat in grasimi saturate si are unele grasimi trans, ceea ce inseamna ca tinde sa ridice colesterolul LDL. Dar multe tipuri de margarina au o cantitate si mai mare de grasimi saturate si trans.

Cea mai buna alegere este sa inlocuiesti aceste doua produse cu o margarina facuta din uleiuri vegetale, care au in componenta 0 grasimi trans.

Vrei mai multe informatii de incredere despre colesterol? Intra pe blogul celor de la centrul medical Misca.