Un feliator mezeluri este în esență un aparat de feliat salamurile. Acest dispozitiv este folosit pentru a tăia rapid produsele în felii perfect uniforme. Aparatul funcționează cu aproape toate produsele dense care pot fi tăiate cu un cuțit obișnuit, de exemplu, cu mezeluri și alte preparate din carne precum parizer, mușchi file, pastramă, etc. La ieșire vei avea felii de grosime egală, cu o tăietură perfectă datorită lamelor subțiri ascuțite. 

Grosimea feliilor variază de obicei între 1-17 mm. Acest dispozitiv este capabil să taie un baton standard de salam în 3-4 minute. Manual acest lucru se face în cel puțin 7-10 minute. În plus, chiar și cel mai experimentat bucătar cu greu poate face feliile la fel de uniforme cu un cuțit.

Principiul de funcționare al unui feliator de mezeluri

Din punct de vedere tehnic, un feliator mezeluri este o combinație între un cuțit circular pentru tăierea produselor și un cărucior care aduce produsul la cuțit în siguranță pentru operator. Toate acestea sunt instalate pe o singură platformă. 

După fiecare felie tăiată, căruciorul revine la poziția inițială, iar produsul este apăsat mai strâns pe suprafața de lucru și apoi procedura se repetă. La dispozitivele manuale, produsul este mutat de către operator.

Un feliator profesional este utilizat în principal, pentru a pregăti produsele înainte de ambalarea în vid. Astfel de dispozitive funcționează sub controlul operatorului în modul automat. Dispozitivul are o serie de avantaje față de un feliator mezeluri ieftin. 

Primul avantaj, este gradul ridicat de siguranță. Cuțitul dispozitivului este protejat de o carcasă specială, care nu permite accidente sau răniri în timpul utilizării. Nu te vei putea tăia, datorită designului de succes al împingătoarelor și, în plus, dispozitivul nu poate fi pornit accidental.

Un alt avantaj semnificativ este gradul ridicat de productivitate. Operațiunea de tăiere va dura puțin timp. Procedura are loc cu viteză mare. Operatorul poate procesa cantități mari de produse în cel mai scurt timp posibil. La unele modele, viteza de procesare poate fi ajustată.

Dispozitivul de tăiere are o lățime de tăiere reglabilă. Maximul este de până la 17 mm, iar cel minim variază de la 2 la 3 mm, în funcție de dispozitiv și de scopul acestuia. Diferiți producători oferă propriile soluții de lățime de tăiere. De exemplu, unele modele vin cu lame suplimentare. Astfel, este posibil să tai rapid și în siguranță nu numai mezeluri, ci și carnea solidă, legumele și fructele.

Feliator mezeluri profesional

Dispozitivul de feliere profesional este diferit de echipamentul de uz casnic. Aparatul funcționează în modul automat conform unui program sau setări predeterminate. Acest lucru reduce foarte mult costurile cu forța de muncă.

Feliile sunt complet identice ca grosime, iar unghiul de tăiere poate fi ajustat. Astfel, produsul feliat arată estetic plăcut. Echipamentul este realizat din otel inoxidabil si aluminiu anodizat. Toate piesele care intră în contact cu produsele alimentare sunt fabricate din oțel inoxidabil alimentar (AISI 303/304).

Cuțitul care se folosește în feliator este detașabil, poate fi ascuțit sau schimbat la nevoie. Marginea cuțitului este rezistentă la uzură și își păstrează ascuțimea mult timp. Unele modele de feliatoare mezeluri oferă o platformă pentru cântărirea produsului feliat, pentru a fi amplasat imediat în ambalaje.

Există modele de feliatoare mezeluri care sunt echipate cu o funcție de layout, care la tăiere, așează feliile în pachet în diagonală. Unele modele profesionale pot fi echipate cu o bandă transportoare. Acest lucru se aplică modelelor staționare mari.

Un feliator mezeluri este practic, fiabil, durabil și aproape fără întreținere. Are un motor care controlează funcționarea cuțitelor. Producătorii produc modele cu setări mecanice și dispozitive care sunt reconfigurate de la distanță de pe un computer. La aceste modele nu sunt necesare operațiuni mecanice.

Feliatorul de mezeluri poate stivui produsul tăiat așa cum are nevoie operatorul. Pentru aceasta, metoda de așezare este preconfigurată, și există mai multe opțiuni în setări. Este chiar posibil să dezvolți și să implementezi propriile moduri de aranjare a produselor după tăiere. Acest lucru facilitează foarte mult procesul de prelucrare ulterioară a mărfurilor.

La tăierea longitudinală a bucăților lungi și subțiri ale produsului, se folosește vibrația lamelor de tăiere, care împiedică lipirea produsului de cuțite. O astfel de funcționalitate este disponibilă la dispozitivele pentru slănină. 

Tăierele sunt verticale și gravitaționale. La tăierile verticale, cuțitul stă perpendicular pe linia orizontului. La dispozitivele gravitaționale, unghiul este mai mic de 90 de grade, iar feliile tăiate cad pe tavă sub gravitație și nu trebuie să faci nimic manual.

Tipul de dispozitiv care este cel mai popular astăzi se numește automat slice. Funcționarea sa nu necesită manipulări suplimentare. Produsul care urmează să fie tăiat în felii este plasat într-un compartiment mobil special și fixat acolo cu ajutorul unor cleme de încredere. Apoi, trebuie doar să apeși butonul, iar aparatul va face restul lucrării singur. Tăierea electrică este cea mai utilizată în catering, magazinele alimentare, carmangerii etc.

Feliator Profesional de Vârf – Performanță și Precizie Pentru Bucătării Comerciale

Cum se folosește un feliator mezeluri?

Un feliator mezeluri este destul de ușor de utilizat. Lucrul cu dispozitivul nu necesită nicio pregătire specială. În cazul unui dispozitiv automat și semi-automat, trebuie să citești cu atenție instrucțiunile înainte de utilizare.

După ce ai despachetat și pregătit dispozitivul pentru lucru, trebuie să îl conectezi la rețea și să te asiguri că puterea este afișată pe carcasă. În continuare, trebuie să pregătești mezelurile pentru tăiere. Este important ca produsul să nu depășească valoarea stabilită de producător, altfel pot apărea neplăceri în timpul funcționării. După ce ai ai pus mezelul în compartimentul mobil, trebuie să-l închizi și să-l direcționezi către cuțitul rotativ (în versiunea automată, dispozitivul va face acest lucru de la sine).

Dispozitivul de feliere a salamului este configurat imediat după despachetare și nu durează mult timp. Unele manipulări pot fi efectuate în timpul funcționării. Dacă este necesar, viteza de rotație a lamei poate fi controlată, folosind butoanele de pe corpul dispozitivului.

Cum se curăță un feliator mezeluri?

După utilizarea dispozitivului, acesta trebuie curățat. Poți utiliza orice produse pentru curățarea vaselor, dar numai dacă sunt permise de producător. După curățare, poți stoca feliatorul oriunde, indiferent de temperatura din încăpere. 

Aparatul este nepretențios nu numai în funcționare, ci și la depozitare. Un feliator mezeluri este ușor de utilizat, economisește mult timp și vei avea felii perfecte de mezeluri.