Frumoasele modele de gratare de gradina zidite și cuptoarele pe lemne au un loc aparte în inimile românilor. Pe lângă faptul că adaugă un design spectaulos grădinii sau terasei de acasă, acestea sunt responsabile și de gustul inegalabil al preparatelor gătite perfect în aer liber.

Meșterii sibieni de la PEFOC ne arată că, a construi un cuptor de grădină nu este un proces extrem de complicat, însă, pentru rezultate optime trebuie acordată atenție pașilor necesari precum: alegerea locului, forma și dimensiunea, suprafața și nu în ultimul rând, ce fel de materiale de construit grătare alegem pentru proiectul nostru.

Planificarea

În primul rând, decideți locul unde va avea loc construcția cuptorului sau grătarului. Spre deosebire de un grătar portabil, celui pe lemne nu îi puteți schimba locația după ce a fost construit. Este de preferat să alegeți o zonă cu mult spațiu în jur. De asemenea, aici este și punctul în care trebuie să puneți pe listă materialele necesare construcției.

În funcție de tipul de cuptor pe care îl alegeți, fie că vorbim despre un grătar de grădină sau despre un cuptor pentru pâine și pizza, vei avea nevoie de materiale de construit grătare, precum: cărămidă refractară, ciment, mortar și pietriș sau pătură de fibră ceramică – ce contribuie la izolarea vatrei de ardere din cuptoare și grătare.

Fundația

Spre deosebire de un gratar pe gaz sau eletric pe care le poți așeza oriunde și pe orice suprafață, un grătar de grădină zidit presupune construcția unei baze solide. Baza ar trebui să fie nivelată și suficient de rezistentă pentru greutatea grătarului, fără a se prăbuși sau mișca. Acesta este temelia cuptorului și de obicei se realizează dintr-un amestec de ciment, pietriș și apă.

Construcția corpului

Pentru construcția zidurilor de susținere se folosesc materiale de construit grătare, dedicate special pentru acest proces, precum: cărămidă refractară, blocuri de BCA sau blocuri din beton. Blocurile din beton reprezintă opțiunea cea mai puțin costisitoare. Avantajul lor este că pot fi tăiate cu ușurință la dimensiunile dorite, însă, dezavantajul este că sunt mai puțin rezistente în timp decât cărămizile.

Cărămida este o alegere bună deoarece, pe lângă aspectul estetic deosebit, menține căldura și, ca material rezistent la foc, nu se descompune ușor atunci când este expusă elementelor și temperaturilor ridicate. Un cuptor din cărămidă este ușor de construit și de utilizat, și nici nu va rugini în timp.

Vatra cuptorului / coșul de evacuare

Vatra este de obicei realizată dintr-o placă de beton, turnată deasupra zidurilor de susținere.

Coșul de evacuare poate fi construit din cărămizi clasice, lipite cu mortar, iar ca și anexe utile pe care le puteți adăuga, ar fi o masă de lucru, un loc special pentru depozitarea lemnelor și dacă bugetul vă permite, un foișor.

Construcția unui grătar de grădină zidit nu este un proiect extrem de dificil dacă ai o oarecare doza de îndemânare. Totuși, necesită atenție la detalii și materiale de construit grătare potrivite. Pe site-ul www.pefoc.ro poți comanda o gama întreagă de materiale necesare pentru clădirea grătarelor și cuptoarelor de grădină în regim propriu.

Însă, dacă nu te simți pregătit pentru un astfel de proces migălos, poți apela oricând la serviciile meșterilor noștri care montează profesional de la A la Z, orice model de grătare și cuptoare zidite pentru exterior sau poți comanda un grătar clasic pe cărbuni, un grătar pe gaz, diverse modele de gratar electric Weber, cuptoare de pâine sau pizza pe vatră ori cu plită, modele industriale sau chiar cu afumătoare.