Daca esti un brutar profesionist care vrea sa ofere clientilor cele mai bune produse, poate vrei sa iei in considerare folosirea unei maiale lichide in retetele tale. Maiaua este un amestec de faina, apa si  drojdie ce a fermentat si a format diferite bacterii de acid lactic, devenind un agent de crestere mai complex decat drojdia. Continua sa citesti si descopera de ce ar trebui sa folosesti maia lichida pentru a face cele mai bune produse de panificatie si nu numai!

Aroma mai buna

Maiaua adauga painii o aroma unica pe care pur si simplu nu o poti obtine cu drojdia obisnuita. Timpul de fermentatie mai lung folosit in procesul de productie al acestui agent de crestere permite dezvoltarea unor arome mai complexe, rezultand un produs final mai nuantat si mai interesant.

Textura imbunatatita

Maiaua poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea texturii painii. Procesul de fermentatie produce enzime care descompun glutenul din faina, facandu-l mai usor de digerat si rezultand intr-un miez mai elastic. Acest lucru poate fi foarte benefic daca faci paine din secara sau grau integral, ce are in general un miez mai tare, mai dens.

Durata de valabilitate mai lunga

Deoarece maiaua lichida este un conservant natural, painea facuta cu maia tinde sa aiba o perioada de valabilitate mai lunga decat painea facuta cu drojdie.

Digestie mai usoara

Unii oameni constata ca au probleme cu digerarea glutenului din paine. Datorita procesului mai lung de dospire prin care maiaua, dar si aluatul cu maia trec, componentele fainii ce afecteaza tractul divestiv sunt descompuse, ceea ce poate face painea mai usor de digerat.

Valoare nutritionala crescuta

Procesul de fermentare a maialei lichide creste, de asemenea, valoarea nutritiva a painii. Descompune acidul fitic, un compus gasit in cereale care poate interfera cu absorbtia nutrientilor. Aceasta inseamna ca painea facuta cu levain lichid nu este doar mai aromata si mai usor de digerat, ci si mai hranitoare.

Inainte de a folosi maia trebuie sa stii ca procesul poate fi destul de diferit. Continua sa citesti si descopera ce trebuie sa stii inainte de a folosi maia in loc de drojdie!

  • Planifica dinainte: deoarece maiaua necesita un timp de fermentare mai lung decat painea facuta cu drojdie, va trebui sa planifici programul de coacere in consecinta. Asigurati-te ca vei aloca suficient timp pentru ca aluatul sa creasca corect.
  • Regleaza hidratarea: nivelul de hidratare al aluatului poate avea un impact mare asupra rezultatului final. Daca aluatul tau este prea uscat, poate fi dificil pentru maia sa fermenteze corespunzator, rezultand o paine densa si dura. Pe de alta parte, daca aluatul tau este prea umed, poate fi dificil de modelat si s-ar putea sa nu creasca corect. Experimenteaza cu diferite niveluri de hidratare pana cand gasesti ce functioneaza cel mai bine pentru tine.
  • Acorda atentie temperaturii: temperatura aluatului si a mediului inconjurator pot afecta, de asemenea, procesul de fermentatie. Pastreaza aluatul intr-un loc cald, ferit de curentii de aer.

Esti gata sa experimentezi? Incerca agentii de crestere premium de la Lesaffre! Cei peste 150 de ani de experienta iti garanteaza ca produsele sunt concepute pentru a satisface nevoile si de a depasi asteptarile brutarilor, patiserilor si cofetarilor profesionisti. Incerca agentii de crestere de la Lesaffre  si gusta diferenta!